Rozhovor s divadelným a filmovým hercom Petrom Vaňkom

Každý môj deň je dovolenka!

Rozhovor s divadelným a filmovým hercom Petrom Vaňkom

Ostro rezané rysy, sympatický pohľad a úsmev, veľký herecký talent. To je Petr Vaněk, známy z mnohých filmov a seriálov. V televízii ho môžete vidieť každú chvíľu, ale pokiaľ ho chcete vidieť aj naživo, máte tento rok šancu na Letných shakespearovských slávnostiach. „Teší ma, že po dlhom čase mám možnosť opäť stretnúť verše,“ hovorí.

Tento rok si zahráte na Letných shakespearovských slávnostiach v komédii Marná lásky snaha. Čo Vám preletelo hlavou, keď ste sa to dozvedeli?

Super! Teším sa.

Čo rozhodlo, že ste úlohu prijali?

Keď o tom tak premýšľam, vlastne som si prial zahrať si na Letných shakespearovských slávnostiach všeobecne. A keď to zrazu prišlo, a navyše som sa dozvedel, kto režíruje a aká bude partia, nebolo už vôbec čo riešiť.

Už ste niekedy hrali v takom veľkom a otvorenom priestore?

Vo veľkom určite. Už len keď si vezmem Hudobné divadlo Karlín alebo si spomeniem na koncerty Bernsteinovej omše, otvoreného priestoru bolo okolo dosť.

A? Naplnilo skúšanie Vaše očakávania?

Ja nemám žiadne očakávania. Za doterajší čas skúšania sa počujeme, vnímame sa, a hlavne medzi nami nie je žiadny egoistický príživník, a to je podľa mňa hlavné a najdôležitejšie.

Je niečo, postava či hra, čo by ste si rád od Shakespeara zahrali?

Určite áno, ale neviem teraz odpovedať konkrétne. Teší ma, že po dlhom čase mám opäť možnosť stretnúť verše.

Mám rád svoje hodinky, kde si zaznamenávam pohybové aktivity, s tým rozdielom, že teraz nechávam bežať časomieru aj keď práve pri behaní ležím v lese so psami a pozerám sa do korún stromov.

Nakoľko náročné je práve toto skúšanie?

Teraz je to v skúšobni paráda. Aké to bude, keď sa bude skúšať v noci, sa ani nechcem pýtať ostrieľaných Slávnostných Shakespearových hercov. Ale zvládli to ostatní, zvládnem to tiež. (smiech)

A aké máte ďalšie pracovné plány?

Hlavné slovo má teraz príprava vydania hudobného albumu Roztáhnout křídla. Založili sme so Sárou Bukovskou kapelu ENSOUL a natočili sme album. V nasledujúcich troch mesiacoch vyjdú tri single, potom vyjde celý album. Ten prvý, júnový, sa volá Vlčí píseň a klip sme natočili pod taktovkou skvelej ženy, citlivej fotografky Anny Mrázek Kovačič. Ďalšie projekty z vlastnej tvorby sú v rôznom štádiu príprav. Teraz má prioritu Roztáhnout křídla, ktorému chystáme aj audiovizuálny koncert v spolupráci s Eliškou Podzimkovou. Koncert sa bude odohrávať vo farebnom intímnom priestore, v takej obývačke, ktorú môžeme postaviť kdekoľvek. Mám z toho všetkého veľkú radosť. Aj z toho, že s nami spolupracujú ľudia, ktorých to baví a teší. Je to výnimočné.

Hrali ste v mnohých filmoch a seriáloch a zároveň sa o Vás hovorí, že ste najobsadzovanejší český herec v cudzojazyčných filmoch. Aký je rozdiel natáčať s českou a zahraničnou produkciou?

Vidím to trošku inak. Hovorí sa veľa vecí. Na rovinu: Teším sa, že si po dlhom čase snáď čoskoro zase zatočím v angličtine. Držím tomuto prianiu palce. A tak sa staň!

Veľa zahraničných filmov točíte aj preto, že hovoríte skvele po anglicky. Ako ste sa ju tak dobre naučili?

Sú to roky praxe a odriekania. Ale hlavne je super, že na projektoch pracujú dialóg koučovia, alebo ich herec môže stretnúť pred natáčaním, a oni sú nápomocní, aby to bolo „perfektné“.

Vašou hereckou agentkou je Vaša manželka. Ako funguje takáto rodinná spolupráca?

Ja mám pocit, že skvele, pretože sme stále spolu. Doma nie som žadoniaci herec a na druhú stranu som podľa mňa všestranný manžel aj s chuťou pracovať na vzťahu so ženou, ktorá ma stále priťahuje. Som veľmi rád, že som svoju ženu stretol a všetkým prechádzame spolu.

Divadlo, film, seriály – to sú tri rôzne disciplíny, ktorými prechádzate. Pristupujete ku všetkým rovnako?

Áno, pristupujem k nim zodpovedne, s radosťou a chuťou tvoriť.

Aký je Petr Vaněk v osobnom živote? Pred dvoma rokmi som Vás stretol na Karlovarskom filmovom festivale so psom. To je Váš relax, prechádzky so psom?

Pre mňa je relax pohyb, les a voda. To sú pre mňa tri dôležité prostredia, ktoré ma dokážu nádherne vypnúť, uvoľniť, pomôžu mi načerpať energiu a napojiť sa na seba. Môžem tam byť sám, s rodinou alebo s priateľmi, aj tými štvornohými.

O Vás je ale tiež známe, že rád holdujete športu. Ktorý je Vaším favoritom a ako sa udržujete v kondícii?

V kondícii sa udržujem hlavne s radosťou. Mám rád svoje hodinky, kde si zaznamenávam pohybové aktivity, s tým rozdielom, že teraz nechávam bežať časomieru aj keď práve pri behaní ležím v lese so psami a pozerám sa do korún stromov. Zo začiatku mi to nešlo, ruka bola zvyknutá to vypnúť a zapnúť až pri pokračovaní aktivity. Ale časom som túto zručnosť bravúrne zdokonalil. (smeje sa)

Leto ste zasľúbili Shakespearovi, čaká Vás vôbec nejaká dovolenka?

Máme obrovské šťastie, že bývame hneď vedľa lesa a rieky. Každý deň je dovolenka. Aj tie dni, kedy pracujem, pretože sa môžem vracať do údolia snov.

Poďme ešte od prírody k televízii, k filmom a seriálom. Máte nejaké obľúbené?

V poslednom období sme doma so ženou pozerali parádny seriál How To Build a Sex Room. Bravo!

 


Petr Vaněk (45)

Český divadelný a filmový herec Petr Vaněk je absolventom DAMU v odbore herectvo alternatívneho a bábkového divadla. Hrá v tuzemských i zahraničných filmoch, diváci ho mohli vidieť napríklad vo filmoch Sklapni a zastreľ, Tobruk, Pomaľované vtáča, Nežné vlny, Colette, Toman alebo Wilsonov a seriáloch, okrem iného, ​​Borgia, Mária Terézia, Dáma a Král, Špecialisti alebo Smysl pro Tumor.

Rozhovor
Foto © AGENTURA SCHOK, foto: Pavel Hejný

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC