Recepty Canal+ Domo

Mriežkovaný koláč s marhuľami a ríbezľami

Mřížkový koláč s meruňkami a rybízem
Porad:365 obedov Mariety Mareckej, epizóda 4
Chod:Dezert
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

  • 3 poháre hladkej múky + trošku na posypanie
  • ½ pohára mletých vlašských orechov
  • 1 lyžička  prášku do pečiva
  • 220 g studeného masla
  • 1 pohár cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžica smotany
  • špetka soli

Ovocná náplň

  • 1 kg marhúľ
  • 3 zrná kardamomu
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru
  • pár vetvičiek ríbezlí
  • šťava z ½ citrónu
  • 250 g cukru
  • pár lyžíc maracujového alebo broskyňového likéru
  • 2 lyžice zemiakovej múky
  • cukor práškový
  •  plech, rozmer cca 20 x 30 cm

Postup prípravy

Ručne či pomocou mixéru vypracujte cesto zo všetkých surovín. Hotové cesto zabalte do potravinovej fólie a vložte minimálne na hodinu aj viac do chladničky.

Marhule nakrájejte na štvrťky a vložte ich do širokého hrnca, zasypte cukrom, pridajte citrónovú šťavu, likér, zázvor, kardamom a povarte. Keď sa začnú rozpadať vyberte zrná kardamomu.

Na zahustenie rozvarených marhulí, rozmiešajte v hrnčeku niekoľko lyžíc vody, alebo použite šťavu z ovocia a dôkladne rozmiešajte so zemiakovou múkou. Pomaly ju vlejte do ovocia a varte ďalšie 2 – 3 minúty. Ak hmota nezhustne, pridajte viac múky. Ak je zmes od začiatku hustá, je možné zahustenie múkou vynechať. Vzniknutý džem nechajte vychladnúť.

Vychladnuté cesto rozdelte na dve časti, jednu o trochu väčšiu ako druhú. Väčší kus vyváľajte a položte na plech, napichajte ho vidličkou a vložte na 10 – 12 minút do rúry predohriatej na 180 °C.

Upečené cesto nechajte trošku vychladnúť, natrite ho marhuľovým džemom a posypte guličkami ríbezlí.

Zo zvyšného cesta vyváľajte válčeky a položte ich na koláč v tvare mriežky. Koláč dajte piecť na ďalších cca 50 minút do rúry.

Podávajte posypaný práškovým cukrom.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905