Postup prípravy
Ručne či pomocou mixéru vypracujte cesto zo všetkých surovín. Hotové cesto zabalte do potravinovej fólie a vložte minimálne na hodinu aj viac do chladničky.
Marhule nakrájejte na štvrťky a vložte ich do širokého hrnca, zasypte cukrom, pridajte citrónovú šťavu, likér, zázvor, kardamom a povarte. Keď sa začnú rozpadať vyberte zrná kardamomu.
Na zahustenie rozvarených marhulí, rozmiešajte v hrnčeku niekoľko lyžíc vody, alebo použite šťavu z ovocia a dôkladne rozmiešajte so zemiakovou múkou. Pomaly ju vlejte do ovocia a varte ďalšie 2 – 3 minúty. Ak hmota nezhustne, pridajte viac múky. Ak je zmes od začiatku hustá, je možné zahustenie múkou vynechať. Vzniknutý džem nechajte vychladnúť.
Vychladnuté cesto rozdelte na dve časti, jednu o trochu väčšiu ako druhú. Väčší kus vyváľajte a položte na plech, napichajte ho vidličkou a vložte na 10 – 12 minút do rúry predohriatej na 180 °C.
Upečené cesto nechajte trošku vychladnúť, natrite ho marhuľovým džemom a posypte guličkami ríbezlí.
Zo zvyšného cesta vyváľajte válčeky a položte ich na koláč v tvare mriežky. Koláč dajte piecť na ďalších cca 50 minút do rúry.
Podávajte posypaný práškovým cukrom.