Postup prípravy
Očistite sviečkovú a nakrájejte ju na väčšie kocky. Slaninu nakrájajte na silnejšie plátky.V mažiari rozdrďťe nové korenie a čierne korenie. Cesnak prelisujte, pridajte horčicu, olej a korenie, soľ pridajte až chvíľu pred opečením. Prilejte vodku a premiešajte.
Na mäso nalejte marinádu, pridajte vetvičky rozmarínu a dajte na noc do chladničky. Zemiaky varte v osolenej vode. Ak sú mladé nechajte ich so šupkou, len ju veľmi dobre odrhnite. Potom ich nakrájajte na štvrtiny a dajte do misky. Dochuťťe soľou a čiernym korením. Pridajte najemno nakrájené bylinky a cibuľu nakrájanú na polmesiace. Zmiešajte obidve horčice s olivovým olejom a s prelisovaným cesnakom na hustý a hladký dresing. S pripraveným dresingom polejte zemiaky, jemne premiešajte a nechajte vychladnúť.
Medzitým si připravte špízy. Rozkrájajte marhule na polovičky ( keď sú veľmi veľké tak na štvrtiny ) a striedavo napichujte kúsky sviečkovej, slaniny a marhulí. Nakoniec osoľte. Špízy pomaly opekajte na troške oleja,za častého otáčania na dobre vyhriatej grilovacej panvici.