Recepty Canal+ Domo

Mäsový chrbát s liškovou omáčkou a opečenou polentou

Masový hřbet s liškovou omáčkou a opečenou polentou
Porad:365 obedov Mariety Mareckej, epizóda 1
Druh mäsa:Bravčové
Hovädzie
Chod:Obed
Večera
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

  • 200 g instantnej polenty + trochu na obalenie
  • 750 ml vody
  • soľ
  • 1 plná lyžica masla
  • 20 g strúhaného dlhozrajúcího syra
  • olivový olej
  • olej na smaženie

Mäsový chrbát

  • 700 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa
  • 1 žemľa
  • 1 cibuľa
  • 2 strúžky cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 2 vajíčka
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 5 sušených paradajok
  • 1 lyžička majoránky
  • 1 lyžička oregána
  • ½ lyžičky rasce
  • 3 filety ančoviček
  • muškátový oriešok
  • pár kúskov zelenej špargle
  • pár plátkov schwarzwaldskej šunky
  • soľ
  • čierne korenie
  • strúhanka

Omáčka

  • 300 g lišiek
  • 1 cibuľa
  • 2 strúžky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • 70 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • čierne korenie
  • citrónová šťava
  • čerstvý tymián na ozdobu

Postup prípravy

Začnite polentou. V hrnci priveďťe k varu 750 ml vody s lyžičkou soli. Pomaly prisypte polentu a premiešajte metličkou, potom miešajte  ďaľšie 3–4 minúty drevenou lyžicou.

Polentu odstavte a pridajte do nej nastrúhané maslo. Keď trošku vychladne pridajte strúhaný syr, premiešajte a vlejte do formy  vyloženej potravinovou fóliou (například tortová forma). Nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť aspoň na hodinu.

Medzitím pripravte mäso. Žemľu zalejte teplým vývarom. Nakrájajte cibuľu a krátko opražte na masle, pridajte prelisovaný cesnak, nakrájané paradajky a znovu orestujte. Zo žemle vymyčkajte tekutinu a pridajte ju do mäsa spolu s korením, orestovanou zeleninou a vajíčkami. Všetko dôkladne premiešajte, prípadne môžete doliať vývarom zo žemle.

Formu na srnčí chrbát vymažte maslom, posypte strúhankou, vložte asi polovicu mäsovej hmoty a pritlačte. Špargľu obalte šunkou, položte na vrstvu mäsa a ľahúčko pritlačte. Celé prikryte zbytkom mäsovej hmoty, pritlačte a jemne posypte strúhankou. Vložte na 50–60 minút do rúry predohriatej na 170 °C.

Očistite lišky. Ak sú veľké, rozkrojte ich na polovičku. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na masle, pridajte plátky cesnaku a lišky. Restujte, kým lišky nepustia vodu a tá sa mierne neodparí. Dochuťťe soľou, čiernym korením a pridajte smotanu. Nakoniec dochuťte citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Polentu nakrájajte na 1cm plátky, pokropte olivovým olejom a opečte na panvici do zlatava. Pečené mäso nakrájajte na plátky a podávajte s opečenou polentou a liškovou omáčkou.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905