Postup prípravy
Začnite polentou. V hrnci priveďťe k varu 750 ml vody s lyžičkou soli. Pomaly prisypte polentu a premiešajte metličkou, potom miešajte ďaľšie 3–4 minúty drevenou lyžicou.
Polentu odstavte a pridajte do nej nastrúhané maslo. Keď trošku vychladne pridajte strúhaný syr, premiešajte a vlejte do formy vyloženej potravinovou fóliou (například tortová forma). Nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť aspoň na hodinu.
Medzitím pripravte mäso. Žemľu zalejte teplým vývarom. Nakrájajte cibuľu a krátko opražte na masle, pridajte prelisovaný cesnak, nakrájané paradajky a znovu orestujte. Zo žemle vymyčkajte tekutinu a pridajte ju do mäsa spolu s korením, orestovanou zeleninou a vajíčkami. Všetko dôkladne premiešajte, prípadne môžete doliať vývarom zo žemle.
Formu na srnčí chrbát vymažte maslom, posypte strúhankou, vložte asi polovicu mäsovej hmoty a pritlačte. Špargľu obalte šunkou, položte na vrstvu mäsa a ľahúčko pritlačte. Celé prikryte zbytkom mäsovej hmoty, pritlačte a jemne posypte strúhankou. Vložte na 50–60 minút do rúry predohriatej na 170 °C.
Očistite lišky. Ak sú veľké, rozkrojte ich na polovičku. Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na masle, pridajte plátky cesnaku a lišky. Restujte, kým lišky nepustia vodu a tá sa mierne neodparí. Dochuťťe soľou, čiernym korením a pridajte smotanu. Nakoniec dochuťte citrónovou šťavou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Polentu nakrájajte na 1cm plátky, pokropte olivovým olejom a opečte na panvici do zlatava. Pečené mäso nakrájajte na plátky a podávajte s opečenou polentou a liškovou omáčkou.