Postup prípravy
Vanilkový lusk pozdĺžne rozkrojíme a lyžicou z neho vyberieme semienka, ktoré spolu s luskom dáme do vývaru. Pridáme nasekanú chilli papričku bez semienok, limetkovú kôru, šťavu a hnedý cukor. Privedieme k varu. Potom z vývaru vyberieme vanilkový lusk, ktorý by neskôr pri mixovaní zhorkol. Do pripraveného základu vložíme hráškové lusky, lúpaný a nelúpaný bôb a cca 6 minút varíme. Zelenina musí zmäknúť, ale nesmie sa variť veľmi dlho, aby nezmenila farbu.
Všetko rozmixujeme na hladký krém, ktorý môžeme ešte prepasírovať, aby sme sa zbavili drobných kúskov. Do krému pridáme kokosové mlieko a ešte na krátko privedieme k varu. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Vychladnutú polievku skladujeme v chladničke. Studený chlodnik môžeme podávať v pohároch na víno s dvomi kockami ľadu, ozdobený sekanou mätou a jahodami.