Postup prípravy
Všetky ingrediencie by maly mať izbovú teplotu.
Rozpustite čokoládu vo vodnej kúpeli a nechajte ju vychladnúť. Nalejte čokoládu do masla a premiešajte. Múku presejte s kypriacim práškom a krátko ju utrite s maslom. Mäkké maslo trite s cukrom minimálne 25 minút, kým neni načechrané a svetlé. Oddelte žĺtky od bielkov a za stálého miešania postupne do masla pridávajte jeden žĺtok za druhým.
Bialká ušľahajte so špetkou soli. Pridajte asi 1/3 čokoládovej hmoty, dôkladne premiešajte, aby hmota povolila. Nakoniec pridajte zbytok snehu a všetko opatrne premiešajte.
Vymastite tortovú formu o priemere 24 cm a jej dno vyložte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180°C, do tortovej formy nalejte cesto a zarovnajte ho. Pečte asi 45 minút, kým neostane špajgla zapichnutá do cesta suchá. Nechajte vychladnúť na mriežke. Ohrejte džem a ak to bude nutné, prepasírujte ho sitom, aby ste sa zbavili semienok.
Zohrejte smotanu, pridajte nalámanú čokoládu a za neustálého miešania dajte preč z ohňa. Nechajte 1 minútu odstáť a potom miešajte , kým sa čokoláda nespojí so smotanou.
Vychladnutý koláč nakrájajte na 2 – 3 plátky. Každý z nich potrite malinami a položte na seba. Poslednú vrstvu môžete tiež potrieť džemom. Polevou polejte tortu a dajte ju do chladničky ztuhnúť. Podávajte so šľahačkou.