Postup prípravy
Začnite prípravou piškotu. Ušľahajte sneh z bielkov a potom po lyžičkách pridávajte cukor, ale vždy len potom, čo sa predchádzajúca lyžička úplne rozpustí.
Potom za stálého miešania pridávajte postupne žĺtky. Múku presejte do samostatnej misky a jemne ju prisypte k ušľahaným vajíčkam s cukrom. Všetko premiešajte, aby v ceste neboli žiadne hrudky. Tortpvú formu (priemer cca 24 cm vyložte papierom na pečenie, stačí ho dať iba na dno.
Do formy nalejte cesto jemne zarovnajte a vložte do rúry predhriatej na 160°C asi na 40 minút, kým nebude vrch cesta pevný a pružný pod miernym tlakom ruky. Stupeň upečenia môžete pre istotu skontrolovať pomocou špajgle. Hneď po upečení pustite formu na podlahu a nechajte vychladnúť.
Umyte 600g jahôd, usušte ich, odstráňte stopky a ak sú jahody veľmi veľké, nakrájajte ich na polovičky alebo na štvrtiny. Vložte ich do hrnca, posypte 5 – 6 lyžicami cukru, pridajte vanilkovú pastu a krátko zohrejte , ale len kým sa cukor nerozpustí.
Žĺtky ušľahajte s polovičkou cukru, najlepšie na pare. Keď už budú svetlé a zväčšia svoj objem, nalejte k nim za neustálého šľahania likér malibu. Postupne pridávajte mascarpone rozdrobený vidličkou. Ušľahajte sneh z bielkov a postupne pridávajte zbytok práškového cukru. Jemne zmiešajte mascarpone s bielkami.
Piškot nakrájajte na dva pláty. Jeden plát pokvapkajte kávou a dajte na neho polovičku jahôd, polovičku krému, miestami pridajte nakrájané jahody a posypte polovičkou nastrúhanej čokolády. Navrch dajte druhý plát, pokvapkajte kávou, znovu položte jahody so sirupom a krémom. Vrchnú časť zarovnajte, posypte nastrúhanou čokoládou a ozdobte celými jahodami a lístkami mäty.
Tiramisu vložte di chladničky a nechajte ho tam najlepšie cez noc.