Recepty Canal+ Domo

Žurek podľa Jakubiaka na cmari s pečeným cesnakem, novými zemiakmi a volským okom

Žurek podle Jakubiaka na podmáslí s pečeným česnekem, ranými bramborami a sázeným vejcem
Porad:Jakubiak sezóne - Velikonoce, epizóda 1
Druh mäsa:Bravčové
Chod:Polievka
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

Suroviny na polievku

  • 2 zväzky polievkovej zeleniny        
  • 2 hlavičky cesnaku        
  • 1,5 kg udených rebier         
  • 1 kg udeného bôčku
  • 1 kg bielej klobásy    
  • bobkový list
  • nové korenie
  • čerstvá majoránka
  • 1 l cmaru    

Suroviny na volské oko a zemiakové pyré

  • 1 kg varených zemiakov ručne vyšľahaných s maslom
  • 6 vajec     
  • 2 lyžice masla

Domáci zákvas

  • 3/4 l horúcej vody            
  • 1 hrnček žitnej múky
  • 3 strúžky cesnaku            
  • 3 zrnká nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • kôrka alebo pätka celozrnného chleba

Postup prípravy

Zákvas
Do pohára alebo kameninovej nádoby nasypte múku a zalejte horúcou vodou. Pridajte ďaľšie suroviny, zamiešajte a prikryte útierkou. Dajte na teplé miesto na 3 – 4 dni.

Žurek
Cesnak zabalte do alobalu a dajte piecť do rúry na 200 stupňov.Pečte 15 – 20 minút. Zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Opečte nasucho v hrnci, kým sa nezačne pripekať. Pridajte rebierka, klobásu, bôčik, bobkový list a korenie. Zalejte vodou. Pridajte upečený cesnak.

Po asi 20 minutách varenia vyberte klobásu a nakrájajte ju na plátky. Zbytok vývaru varte na malom plameni ešte asi 1,5 hodiny. Keď je vývar hotový sceďte ho a dochuťte soľou a čiernym korením. Bôčik a rebierka nakrájajte na kostičky alebo natrhajte na malé kúsky.

Do studeného zákvasu pridajte cmar, kúsok celozrnného chleba, klobásu, bôčik, zeleninu a vývar. Dochuťte soľou a čiernym korením. Priveďte k varu. Stiahnite plameň a varte 10 – 15 minút.

Urobte volské oči. Podávajte so zemiakovým pyré vedľa žurku.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905