Ingrediencie
Suroviny na polievku
- 2 zväzky polievkovej zeleniny
- 2 hlavičky cesnaku
- 1,5 kg udených rebier
- 1 kg udeného bôčku
- 1 kg bielej klobásy
- bobkový list
- nové korenie
- čerstvá majoránka
- 1 l cmaru
Suroviny na volské oko a zemiakové pyré
- 1 kg varených zemiakov ručne vyšľahaných s maslom
- 6 vajec
- 2 lyžice masla
Domáci zákvas
- 3/4 l horúcej vody
- 1 hrnček žitnej múky
- 3 strúžky cesnaku
- 3 zrnká nového korenia
- 3 bobkové listy
- kôrka alebo pätka celozrnného chleba
Postup prípravy
Zákvas
Do pohára alebo kameninovej nádoby nasypte múku a zalejte horúcou vodou. Pridajte ďaľšie suroviny, zamiešajte a prikryte útierkou. Dajte na teplé miesto na 3 – 4 dni.
Žurek
Cesnak zabalte do alobalu a dajte piecť do rúry na 200 stupňov.Pečte 15 – 20 minút. Zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Opečte nasucho v hrnci, kým sa nezačne pripekať. Pridajte rebierka, klobásu, bôčik, bobkový list a korenie. Zalejte vodou. Pridajte upečený cesnak.
Po asi 20 minutách varenia vyberte klobásu a nakrájajte ju na plátky. Zbytok vývaru varte na malom plameni ešte asi 1,5 hodiny. Keď je vývar hotový sceďte ho a dochuťte soľou a čiernym korením. Bôčik a rebierka nakrájajte na kostičky alebo natrhajte na malé kúsky.
Do studeného zákvasu pridajte cmar, kúsok celozrnného chleba, klobásu, bôčik, zeleninu a vývar. Dochuťte soľou a čiernym korením. Priveďte k varu. Stiahnite plameň a varte 10 – 15 minút.
Urobte volské oči. Podávajte so zemiakovým pyré vedľa žurku.