Postup prípravy
Umyte špenát, usušte ho a odtrhnite tvrdé stopky. Vložte ho do kuchyňského robotu, pokvapejte citrónovou šťavou a rozmixujte na hladkú pastu. Rúru predhrejte na170°C. Vajíčko šľahajte s cukrom, kým zmes nenaberie na objeme a nezosvetlí. Za neustálého miešania postupne pridávajte olej. Pridajte špenát. Vanilkovú pastu a dôkladne premiešajte. Môžete pomocou mixéru, ale iba pri nízkej rýchlosti. Zmiešajte múku, kypriaci prášok a sódu a zmes nasypte do cesta.
Všetko zmiešajte pomocou varešky, alebo stierky, aby ste sa zbavili hrudiek. Nemiešajte veľmi energicky, ale dôkladne. Tortovú formu s priemerom 24 – 26 cm vyložte papierom na pečenie, vylejte do nej cesto, vrch uhlaďte a pečte 50 minút. Do tkz. suchej špajgle. Potom nechajte úplne vychladnúť.
Medzitým si připravte krém. Želatínu zalejte 3 – 4 lyžicami stedenej vody a nechajte ju nabobtnať. V hrnci zohrejte 4 lyžice vody a rozpustite v nej nabobtnanú želatínu. Nesmie sa variť!! Nechajte ju úplne vychladnúť a začnite šľahať smotanu, ktorú ste chladili 24 hodín. Pridajte práškový cukor, limetkovú kôru a vanilkovú pastu. Nakoniec prilejte želatínu a krátko premiešajte. Z vychladnutého cesta odrežte horný plát a potom vydlabte vnútrajšok cesta tak, aby ostal cca 1 cm široký okraj. Vydlabané cesto rukami rozdrobte do misy na hrubšie kúsky.
Ovocie nakrájajte na veľké kúsky, ak sú jahody příliš veľké, nakrájajte ich na polovičku, alebo na štvrtiny, banány nakrájajte na plátky. Na dno torty dajte časť mierne vychladnutej šľahačky, na ktorú dajte časť ovocia, znovu šľahačku, ovocie atď. tak, aby poslednú vrstvu tvorila šľahačka. Všetko posypte veľkou porciou rozdrobeného piškótu a ozdobte ovocím. Dajte do chladničky na min. 2 hodiny, kým krém neztuhne.