Postup prípravy
Perličky dôkladne umyte a usušte. Odrežte trtáč. Z každej strany i znútra potrite soľou, čiernym korením a majoránkou. Poriadne potrite sádlom, prípadne olivovým olejom.
Pomaranč a citrón nakrájejte na štvrtiny. Do každej perličky dajte lyžicu džemu, 2 strúžky cesnaku v šupke, 2 vetvičky rozmarýnu a 4 vetvičky tymiánu. Pridajte štvrťky ovocia a zašite niťou. Perličky pevne zabalte do plátkov slaniny a slaninky, ktoré by sa mali jemne prekrývať a zaviažte niťou, aby plátky behom pečenia nespadli.
Rúru predhrejte na 150°C. Perličky vložte do formy na pečenie, podlejte vínom, priklopte a vložte na 2 hodiny do rúry. Po 2 hodinách ich odklopte, zvýšte teplotu na 190 °C a pečte ďaľších 45 – 50 minút.
Zemiaky nakrájajte na silnejšie plátky, ochuťte udenou soľou, čiernym korením, pridajte nelošúpaný cesnak, papriku a poriadne zalejte olivovým olejom. Zamiešajte a vhoďte na rozohriatu pánvicu. Opekajte, kým nemajú zlatú farbu a niesu chrumkavé. Nemiešajte ich, len ich prehadzujte na pánvici.
Medzitým na druhej pánvici rozpálte maslo. Pórky poriadne umyte a nakrájejte ich na polovičky, tak isto aj ředkvičky. Na rozpálené maslo dajte ředkvičky, pridávajte lístky šalvije, soľ a čierne korenie. Po chvilke pridávajte pór a smažte do mäkka.
Upečenú perličku vyberte z rúry a zakrytú ju ešte 10 minút nechajte odpočinúť. Podávajte ju prekrojenú na polovičku na pórkoch s ředkvičkami a plátkami zemiakov.