Postup prípravy
Paradajky prelejte do vysokej nádoby, pridajte olúpaný a prelisovaný cesnak, korenie, med a všetko rozmixujte tyčovým mixérom. Nakoniec pridajte nasekané marinované čierne korenie a listy tymiánu – už nemixujte, len zamiešajte.
Omáčku nalejte na dno keramickej nádoby, v ktorej budete piecť ratatouille. Zemiaky, cukýnu a baklažan nakrájajte na veľmi tenké plátky. Priveďte k varu asi 2 hrnčeky osolenej vody a vložte do nej asi na 3 – 4 minúty zemiakové plátky. Keď sú mierne uvarené, vylovte ich a osušte na papierovej útierke.
V rendlíku rozpustite lyžicu masla, osmažte na ňom lyžicu múky. Hneď ako prestanete cítiť múku, pomaly za stálého miešania prilievajte studené mlieko.
Ochuťte soľou a muškátovým orieškom. Bešamel nalejte na paradajkovú omáčku. Na to striedavo pokladajte plátky zeleniny tak, aby sa prekrývali, ochuťte soĺou a čiernym korením, jemne pokropte olivovým olejom a zabalte do alobalu.
Rúru predhrejte na 180°C. Pečte prikryté asi 30 minút. Potom dajte preč alobal a pečte ďaľších 25 minút, kým nebude zelenina opečená.