Postup prípravy
Z žalúdkov odstráňte blany a prípadne tvrdé časti, zalejte vodou a priveďte k varu. Potom ich sceďte, zalejte čistou vodou a zase priveďte k varu. Všetko ešte raz zopakujte, ale do čerstvej vody pridajte bobkový list, bylinky a guličky čierneho korenia. Varte na miernom plameni asi 1 -1,5 hodiny do mäkka.
Žalúdky sceďte a nakrájajte nadrobno. Zo srdiečok odstráňte žily, nakrájajte ich na polovičky a dajte na bok.
V širokom hrnci rozpálte plnú lyžicu masla, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Krátko osmažte a pridajte pohanku. Za občasného miešania restujte, kým sa pohanka dôkladne neobalí maslom. Maslo môžete v prípade potreby pridať.
Posypte lyžicou sušených mletých húb, pridajte žufanku vývaru a za občasného miešania varte. Hneď ako pohanka vývar vsiakne, prilievajte postupne ďaľší. Asi po 15 minutách varenia pridajte kuracie srdiečka a po ďaľších 5 minutách mrkvu nakrájanú na slížiky julienne. Dochuťte majoránkou, kôprom, mletou paprikou a čiernym korením.
Keď pohanka zmäkne, pridajte nakrájené žalúdky a lyžicu masla. Všetko posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte horúce. Ak chceme pokrm s omáčkou, ku koncu varenia pridajte smotanu a krátko povarte.