Postup prípravy
Ve veľkom hrnci dajte variť osolenú vodu. Sušené huby namočte na 15 minút do studenej vody.
Pripravte listy kapusty
Z hlávky kapusty vykrojte hlúbik a celú ju vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou – varíme cca 3 – 5 minút, potom pomocou kuchyňských klieští vyberieme mäkké vrchné listy a zbytok necháme variť. Postupne opakujeme až získáme všetky listy kapusty.
Pripravíme náplň
Cibuľku nakrájame najemno a v hrnci rozohrejeme olej. Na rozpálený olej pridáme cibuľku a smažíme 2-3 minúty. Medzitým scedíme namočené huby, dôkladne ich vymačkáme, jemne nakrájame a pridáme k cibuli. Scedenú vodu si necháme. Všetko korenie vložíme do kúsku gázy a zaviažeme.
Do usmaženej cibule pridáme ryžu a poriadne ju premiešame. Prilejeme vodu, v ktorej boli namočené huby, hrnček vody, veľkú špetku soli a pytlík s korením. Varíme pod podkrievkou 15 – 20 minút, kým ryža nevsiakne všetkú vodu.
Kým sa ryža varí, v malom kastrólku uvaríme všetky ingrediencie na omáčku. Varíme bez pokrievky 2 – 3 minúty.
Rolky
Z každého lístku odrežeme hrubú stonku. Lyžocou na listy kladieme ryžu, urobíme válček, zvinieme do rolky a dostatočne stiskneme. Pokračujeme, kým máme ingrediencie.
Rúru rozuhrejeme na 200° C. Na dno veľkej ohňovzdornej nádoby nalejeme niekoľko lyžíc omáčky. Na to položíme rolky, polejeme ich zbytkom omáčky a pečieme 15 – 20 minút.
Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou a čerstvo umletým čiernym korením.