Recepty Canal+ Domo

Pečený karfiol s karamelizovanou mrkvou a cesnakovou majonézou

Pečený květák s karamelizovanou mrkví a česnekovou majonézou
Porad:365 obědov Mariety Mareckej 2, epizóda 8
Chod:Obed
Večera
Kuchyňa:Stredoeurópska
Vegetariánska a vegánska

Ingrediencie

  • 1 malý karfiol
  • 1 malá brokolica
  • ½ lyžičky kajenského korenia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička rasce
  • ½ lyžičky udenej papriky
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 strúžok cesnaku
  • 2–3 lyžice olivového oleja
  • 3 mrkve
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice sezamových semienok
  • 1 lyžička mletého chilli
  • soľ
  • 4 vajíčka
  • 2 žĺtky
  • 3 strúžky cesnaku
  • cca ½ hrnčeku olivového oleja
  • cca ½ hrnčeku repkového oleja
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne korenie

K servírovaniu

  • Petržlenová vňať, potočnica, vetvička tymiánu, zväzok čerstvých redkvičiek

 

Postup prípravy

Karfiol a brokolicu rozdelte na ružičky a asi 10 minút blanžírujte v osolenej vriacej vode. Do vody môžete pridať jednu lyžičku cukru.

V ďaľšom hrnci uvarte mrkvu nakrájanú na silnejšie hranolky. Vodu trošku osolte a oslaďte. Zelenina by mala byť pevná a chrumkavá. Nie rozvarená.

Vajíčko uvarte natvrdo a olúpte. K jedlu môžete vybrať aj inú obľúbenú zeleninu, ktorú môžete podávať surovú, predvarenú, alebo pečenú.

V mažiari utrite plátky cesnaku so soľou. Preložte pastu do kuchyňského robotu, pridajte žĺtky z vajíčka a premiešajte, potom postupne prilievajte olivový olej. Ochuťte citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Kým sa bude zelenina piecť, dajte cesnakovú majonézu do chladničky.

V mise zmiešajte kajenské korenie, soľ, rascu a udenú papriku. V zmesi obalte predvarené ružičky karfiolu, pokropte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Vložte do rúry prehriatej na 190°C a pečte cca 30–40 minút. Plech vyložte papierom na pečenie.

Mrkvu dochuťte chilli, pokvapkajte medom a posypte sezamovými semienkami. Pridajte ju ku karfiolu a spolu dopečte. Mrkva sa pečie kratšiu dobu ako karfiol. Približne 15 minút. Na veľký papier pripravte zeleninu, vajíčko a ďaľšie dobroty, ako plátky udenín, kúsky rýb, marinované huby, krevety, pečené zemiaky, paštiky atď.

Doprostred dajte misku s ajoli a podávajte ozdobené jarnou zeleninou a klíčkami.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905