Postup prípravy
Karfiol a brokolicu rozdelte na ružičky a asi 10 minút blanžírujte v osolenej vriacej vode. Do vody môžete pridať jednu lyžičku cukru.
V ďaľšom hrnci uvarte mrkvu nakrájanú na silnejšie hranolky. Vodu trošku osolte a oslaďte. Zelenina by mala byť pevná a chrumkavá. Nie rozvarená.
Vajíčko uvarte natvrdo a olúpte. K jedlu môžete vybrať aj inú obľúbenú zeleninu, ktorú môžete podávať surovú, predvarenú, alebo pečenú.
V mažiari utrite plátky cesnaku so soľou. Preložte pastu do kuchyňského robotu, pridajte žĺtky z vajíčka a premiešajte, potom postupne prilievajte olivový olej. Ochuťte citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Kým sa bude zelenina piecť, dajte cesnakovú majonézu do chladničky.
V mise zmiešajte kajenské korenie, soľ, rascu a udenú papriku. V zmesi obalte predvarené ružičky karfiolu, pokropte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Vložte do rúry prehriatej na 190°C a pečte cca 30–40 minút. Plech vyložte papierom na pečenie.
Mrkvu dochuťte chilli, pokvapkajte medom a posypte sezamovými semienkami. Pridajte ju ku karfiolu a spolu dopečte. Mrkva sa pečie kratšiu dobu ako karfiol. Približne 15 minút. Na veľký papier pripravte zeleninu, vajíčko a ďaľšie dobroty, ako plátky udenín, kúsky rýb, marinované huby, krevety, pečené zemiaky, paštiky atď.
Doprostred dajte misku s ajoli a podávajte ozdobené jarnou zeleninou a klíčkami.