Postup prípravy
Ošúpte zemiaky a batáty a nakrájajte nožom alebo v robote na tenké plátky. Ochuťte soľou a čiernym korením, pokvapkajte poriadne olivovým olejom a dobre premiešajte.
Predhrejte rúru na 200 °C. Plátky zemiakov a batátov rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Každý plátok položte zvlášť, nemali by sa prekrývať. Plech vložte na 14 minút do rúry.
Medzitým pripravte omáčku. V hrnci zohrejte maslo, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Krátko restujte, kým cibuľa nezesklovatí a pridajte jalapeňo. Všetko posypte kukuřičnou múkou a zamiešajte.
Vzniknutú jíšku nerieďte mliekom zmiešaným so smotanou. Mlieko prilievajte postupne a stále dôkladne miešajte. Množstvo mlieka závisí na tom, ako hustú omáčku chcete získať. Do hrnca pridajte syr a chipotle, ktoré môžete pomocou mixéru rozmixovať na hladkú pastu. Varte, kým sa syr neroztopí a omáčka nezhustne. Ak je to nutné, môžete rozmixovať mixérom a pridať trochu mlieka.
Dochuťte omáčkou podľa chuti a podávajte posypané jemne nasekanými papričkami jalapeňo, čerstvým koriandrom a paradajkami nakrájanými na kostičky.