Postup prípravy
Kuracie stehná vložte do hrnca, zalejte ich studenou vodou a varte asi 1 hodinu na miernom ohni. Behom varenia odstraňujte z povrchu penu.
Mrkvu, celer a petržlen ošúpte, umyte a všetko vložte do hrnca k stehnám. Pridajte bobkové listy a nové korenie. Varte, kým neni zelenina mäkká. Cesnak prelisujte, dajte spolu s maslom do druhého hrnca a osmažte. Jeden strúžok môžete nechať na neskôr. A tesne pred podávaním ním zvírazniť chuť polievky. Po chviľke smaženia cesnak zalejte polovicou vývaru, pridajte soľ, čierne korenie, majoránku a rascu. Prikryte a varte asi 10 minút na miernom ohni.
Medzitým pripravte krutóny. Starý chleba nakrájajte na menšie kúsky, dajte do misky, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte soľou, čiernym korením, oregánom a posypte strúhaným syrom. Dôkladne premiešajte, dajte na plech a vložte do rúry predhriatej na 190°C na asi 8–10 minút, kým nebude chlieb zlatohnedý.
Dôkladne premiešajte vajíčko so smotanou, pomaly vlejte do horúcej polievky a rozmixujte. Odstavte z plameňa a podľa potřeby dochuťte čerstvo prelisovaným strúžkom cesnaku, soľou a čiernym korením.
Polievku podávajte s krutónmi, posypanú strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou.