Postup prípravy
Zemiaky umyte, osušte a nakrájajte na štvrťky. Maslo nakrájajte na tenké plátky.
Kura osolte znútra aj zvonku. Medzi kožu a mäso vložte niekoľko tenkých plátkov masla. Kožu kuraťa namažte lyžicou prepusteného masla, vďaka čomu behom pečenia pekne zčervená.
Do veľkej nádoby nalejte pohár vody a kura položte na ľavý bok. Pečte 15 minút v rúre rozohriatej na 180°C.
Po 15 minutách prelejte kura vypečenou šťavou a obráťte na právý bok. Pečte ďaľších 15 minút pri tej istej teplote.
Potom kura zase prelejte a položte na chrbát. Okolo kuraťa položte zemiaky, celé strúžky cesnaku ( v šupke ) a osoľte.
Pečte ďaľších 40-45 min. Každých 15 minút podlejte kura vypečenou šťavou. Upečené kura zkontrolujte tak, že do nej pichnete. Ak je šťava ružová, nechajte ho ešte ďaľších 10 minút v rúre. Kura vyberte, pridajte rozmarýn a zmiešajte ho so zemiakmi. Dochuťte všetko čiernym korením a nechajte niekoľko minút odpočinúť. Vypečenú šťavu sceďte, odstráňte tuk a nechajte iba šťavu.
V miske zmiešajte horčicu, ocot, med, olivový olej, a nasekanú šalotku. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a chvíľočku miešajte. Dresingom zalejte listy šalátov a jemne zamiešajte. Pečené kura servírujte so šalátom.