Postup prípravy
Cesto
V hrnci priveďte k varu vodu s maslom a dajte preč z ohňa. Ihneď prisypte múku a pomocou silikónovej stierky miešajte, kým nezískate hladké cesto.
Hrniec dajte zpäť na mierny oheň a niekoľko minút cesto miešajte. Hrniec odstavte a preložte cesto do veľkej misy. Potom postupne pridávajte vajíčka a neustále miešajte metličkou, kým nezískate hladkú a rovnomernú hmotu. Hotovú hmotu dajte do cukrárského sáčku a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvorte malé veterníčky. Pečte v predhriatej rúre na 180°C horúcim vzduchom 25–30 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Krém
Vanilkový lusk rozrežte pozdĺžne na polovičku a pomocou noža vyškrabte dužinu. Prevarte mlieko s vanilkou. S dužinou aj luskom dohromady.
Ušľahajte žĺtky s cukrom, pridajte škrob a dobre premiešajte. Nalejte 1/3 teplého mlieka za neustálého miešania do misy, s ušľahanými žĺtkami, aby sa ingrediencie dobre spojili.
Nalejte hmotu do hrnca a za neustálého miešania varte, kým krém nezhustne a nebude pripomínať bešamel.
Teplý krém prelejte do misky a premiešajte s rumom. Prikryte potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala krému a nechajte úplne vychladnúť. Potom ho vložte na 2 hodiny do chladničky , alebo na hodinu do mrazničky.
Poleva
Nasekajte horkú čokoládu na malé kúsky a vložte ju do misky. V hrnci zohrejte smotanu a prelejte ju do misky s nasekanou čokoládou. Dajte na bok a potom jemne miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.
Vychladnuté profiterolky rozkrojte na polovičky. Na spodnú časť namažte krém a zakryte hornou časťou. Polejte čokoládovou polevou.