Postup prípravy
Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte bešamel – v hrnci zohrejte maslo, kým nezačne peniť. Pridajte múku a prešľahajte s maslom. Varte na miernom ohni, kým nezískate hladkú zmes. Prilejte mlieko a dôkladne šľahajte, aby nevznikli hrudky. Varte chvíľu na miernom ohni, kým zmes nezhustne. Odstavte z ohňa a ochuťte soľou a čiernym korením.
Dva plátky chleba potrite maslom a ďaľšie dva horčicou. Na plátky potrené maslom navrstvite plátky syra a dva plátky šunky. Priložte plátky s horčicou. Zhora potrite tenkou vrstvou bešamelu. Na bešamel nastrúhajte trošku syra gruyere.
Preložte sendviče na plech a vložte do rúry. Pečte pod grilom niekoľko minút, kým nebude bešamel zlatavý. Medzitým pripravte dve volské oká.
Zmiešajte šaláty s olivovým olejom, ochuťte soľou a čiernym korením. Vyberte croque madame z rúry, navrch položte volské oko a podávajte so šalátom.