Postup prípravy
Všetkú zeleninu nakrájejte na asi dvojcentimetrové kostičky. Paradajky sparte a ošútpe. Strúžky cesnaku rukou rozmačknite a nechajte v šupke.
V liatinovom hrnci restujte postupne zeleninu, každú niekoľko minút: cibuľu, cervenú papriku, žltú papriku, cukýnu a baklažan. Vďaka tomu sa zelenina dobre usmaží a všetko zanechá v hrnci svoju chuť. Je dôležité, aby ste zeleninu posolili až po usmažení.
Potom dajte všetkú zeleninu naspäť do hrnca. Pridajte paradajky, cesnak, tymián a bobkový list. Zmiešajte a duste asi 30 minút, podľa toho, akej konzistencie chcete dosiahnuť – al dente, alebo mäkkej. Nakoniec ochuťte ratatouille soľou a čiernym korením.
Mäso vyberte minimálne 30 – 45 minút pred prípravou, aby malo izbovú teplotu. Potrite ho z obidvoch strán lyžicou olivového oleja.
Na rozohriatu pánvicu dajte mäso a restujte na strednom ohni z každej strany 2 – 3 minúty, ak chcete steak krvavý. Alebo dlhšie, ak máte radšej mäso viac prepečené. Každý plátok roštěnky smažíme zvlášť.
30 sekúnd pred koncom smaženia položíme na plátok kúsok masla, cesnak a tymián. Keď sa maslo roztopí, nakloníme pánvicu a lyžicou prelejeme mäso.. Všetko odoberieme z pánvice a necháme 2 – 3 minúty odpočinúť. Potom mäso nakrájame na plátky a servírujeme s ratatouille.