Postup prípravy
Pohankovú kašu uvarte podľa postupu uvedeného na obale. Na panvici osmažte na masle červenú cibuľku pokrájanú na kostičky. Pridajte uvarenú kašu, vykostenú makrelu a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko dôkladne zamiešajte, osolte a okoreňte.
Do misky nasypte múku. Opatrne dolievajte vodu a cesto miešajte vidličkou. Pridajte olej a ručne vypracujte cesto na vláčnu a poddajnú hmotu. Misku prikryte fóliou a nechajte cca 1 hodinu uležať pri izbovej teplote.
Na kuchyňskom vále vysypanom múkou rozváľajte natenko cesto. Cesto stále zaprašujte múkou. Pomocou pohára vyrežte kolieska, lyžičkou na ne rozdelte náplň a pirôžky zlepte. Varte v osolenej vode cca 4-5 minút, kým vyplávu na povrch.
Podávajte so smotanou alebo s cibuľkou osmaženou na masle.