Postup prípravy
Zemiaky ošúpeme a opláchneme. Dve tretiny zemiakov nastrúhame najemno. Na tom istom struhadle nastrúhame aj cibuľu.
Zbytok zemiakov a mrkvu nastrúhame nahrubo a necháme 15 minút odkvapkať na sitku. Potom tekutinu scedíme a zeleninu vložíme do misy. Do zemiakového cesta pridáme múku, ovsené vločky a vajíčko. Zamiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Na väčšej panvici rozohrejeme kvapku oleja a placky smažíme do zlatava.
Príprava pomazánky
Makrelu vykostíme a zbavíme kože. Rybu rozdrobíme na malé kúsky. Pridáme uhorku a cibuľu pokrájanú na drobné kostičky. Premiešame so syrom, chrenom, jogurtom a nadrobno nasekanou pažitkou. Osolíme a okoreníme.
Usmažené placky podávajte s pomazánkou.