Postup prípravy
Pšeno nasypejte do hrnca so silným dnom a opražte na miernom ohni, kým nezačne zlatnúť a orechovo voňať. Potom opatrne zalejte vodou. Pridajte maslo a olivový olej. Dochuťte soľou a čiernym korením. Varte na miernom ohni. Ak kaša do seba nasiakne vodu, ešte prilejte.
Predohrejte rúru na 200 stupňov Celsia. Položte paradajky na plech, hlavičku cesnaku rozdělte na strúžky a spoločne s jarnou cibuľkou pridajte k paradajkám. Pridajte šalviu, vlašské orechy a polovičku citrónu nakrájeného na plátky. Všetko dôkladne dochuťte soľou a čiernym korením. Pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry na cca 20 minút.
Ošúpte avokádo, rozmačkajte ho vidličkou, pridajte smotanu, posekanú papričku, pažitku, olej a citrónovú šťavu. Zamiešajte, dochuťte soľou a čiernym korením. Pšenovú kašu podávajte so zeleninou a avokádovým dipom.
Avokádový dip čo ostane dajte do pohára a zalejte vrstvou olivového oleja, aby nestratil svoju farbu.