Postup prípravy
V hrnci uvarte kapustu so 4 bobkovými listami, 5-6 guličkami nového korenia a čajovou lyžičkou mletej rasce.
Pripravte si krehké cesto z múky, studeného strúhaného masla a vajec. Pridajte lyžičku mletej rasce, trochu soli a cukru. Cesto krátko vypracujte, potom zabalte do fólie a dajte do chladničky.
Uvarenú kapustu zlejte a nakrájajte najemno. Do vody, ktorá ostala po kapuste, pridajte 4 lyžice zeleninového vývaru, dochuťte mletou rascou, soľou a čerstvo umletým čiernym korením a zredukujte.
Pripravte zemiakovú kašu. Uvarené zemiaky prelisujte, pridajte 2 lyžice smotanového chrenu, smotany a masla. Dosoľte. Krehké cesto vyváľajte a vložte do formy na pečenie. Pomažte bielkom. Pečte 15 minút pri 170 stupňoch C.
Cibuľu a jablká nakrájajte na kocky. Osmažte na prepustenom masle, pridajte nakrájanú kapustu a slivky. Ochuťte soľou, čiernym korením, rascou a pridajte majoránku. Na upečené cesto rozotrite zemiakovú kašu, na ňu položte kapustu so slivkami a jablkom a vráťte na 20 minút naspäť do rúry vyhriatej na 190 stupňov., aby kapusta na povrchu zozlatla.
Kapustový koláč ozdobte zakysanou smotanou a kôprom.