Postup prípravy
Zahrejte mlieko s nakrájaným vanilkovým luskom a nechajte ho vychladnúť. Formičky ramekiny pri objeme cca 150 ml dôkladne vymažte maslom. Do hrnca nasypte cukor, prilejte vodu a zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí a nezískate jantárovo čirý karamel. Karamel prelejte na dno ramekinov. V miske rozšľahajte vajíčko so žĺtkami, cukrom a soľou. Pomaly prilejte mlieko a dajte na bok, aby zmizli vzduchové bublinky.
Cesto zceďte cez sito. Potom ho nalejte do ramekinov s karamelom. Predhrejte rúru na 150°C, formičky s krémom rozložte na hlboký plech, ktorý naplňte do polovičky formičiek horúcou vodou. Plech prikryte alobalom a pečte 45 – 60 minút, kým krém neztuhne.
Crème caramel nechajte úplne vychladnúť, potom vložte formičky na chvíľu do teplej vody, prikryte ich servírovacím tanierom a rýchlo otočte dnom hore. Podávajte samostatne alebo s ovocím.