Postup prípravy
Karfiol rozdelte na menšie ružičky, celer nakrájajte na silnejšie kocky, rovnako ako zemiaky a petržlen. Cesnak nakrájajte na plátky, pór na polkolieska.
Zohrejte 2 lyžice masla a osmažte na ňom pór. Hneď ako trošku zmäkne pridajte cesnak, potom celer a petržlen. Všetko zalejte vývarom, pridajte rozmarýn a varte 5 – 7 minút.
Pridajte zemiaky a karfiol. Varte, kým neni zelenina mäkká. Dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a rascou. Rozmarýn vyberte, všetko rozmixujte na hladký krém a dochuťte smotanou. Na suchej pánvici opražte slnečnicové a dyňové semienka, dochuťte soľou a pálivou paprikou.
Polievku nalejte do tanierov, pokropte obľúbeným olejom a posypte praženými orieškami.