Postup prípravy
Mäso a cibuľu nakrájajte na silné kocky. Mäso osmažte na oleji a vožte do hrnca, v ktorom budete bigos variť.
Na tej istej panvici orestujte cibuľu ( už bez tuku ) . Až cibuľa zozlatne, pridajte slivovicu a zapálte. Počkajte kým sa alkohol odparí a ostane len jeho chuť. Pridajte k mäsu nakrájanú kapustu, huby, bobkový list, čierne korenie, nové korenie a nadrobno nakrájané slivky a marhule. Všetko smažte a často miešajte, aby sa bigos nepripálil. Pridajte víno a varte na veľmi miernom ohni. Keď sa víno z polovičky odparí, začnite pomaly pridávať vodu.
Všetko varte asi 4 – 5 hodín. Po uvarení zmiešajte bigos s medom, pretlakom a ľanovým olejom. Ak bude příliš sladký, pridajte šťavu z kyslej kapusty. Hotový bigos je nejlepší po 2 – 3 dňoch.