Recepty Canal+ Domo

Polský bigos s udenými slivkami a slivovicou

Polský bigos s uzenými švestkami a slivovicí
Porad:Jakubiak rodine 2, epizóda 2
Druh mäsa:Hovädzie
Zverina
Chod:Obed
Večera
Kuchyňa:Stredoeurópska

Ingrediencie

  • 70 dkg hovädzieho mäsa    
  • 70 dkg kančieho alebo jelenieho mäsa        
  • 50 dkg bravčového mäsa (napr. šunky)
  • 50 dkg surovej slaniny                
  • 30 dkg udenej slaniny                
  • 30 dkg domácej udenej šunky
  • 100 ml oleja    
  • 4 cibule    
  • pohár slivovice
  • hrsť udených sliviek
  • 4 bobkové listy
  • 5 sušených húb
  • 6 marhulí
  • nového korenia
  • 8 guličiek čierneho korenia
  • 3 kg kyslej kapusty
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 2 l vody
  • 2 lyžice medu
  • 100 ml ľanového oleja
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku

Postup prípravy

Mäso a cibuľu nakrájajte na silné kocky. Mäso osmažte na oleji a vožte do hrnca, v ktorom budete bigos variť.

Na tej istej panvici orestujte cibuľu ( už bez tuku ) . Až cibuľa zozlatne, pridajte slivovicu a zapálte. Počkajte kým sa alkohol odparí a ostane len jeho chuť. Pridajte k mäsu nakrájanú kapustu, huby, bobkový list, čierne korenie, nové korenie a nadrobno nakrájané slivky a marhule. Všetko smažte a často miešajte, aby sa bigos nepripálil. Pridajte víno a varte na veľmi miernom ohni. Keď sa víno z polovičky odparí, začnite pomaly pridávať vodu.

Všetko varte asi 4 – 5 hodín. Po uvarení zmiešajte bigos s medom, pretlakom a ľanovým olejom. Ak bude příliš sladký, pridajte šťavu z kyslej kapusty. Hotový bigos je nejlepší po 2 – 3 dňoch.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905