Postup prípravy
Slaninu zalejte 1,5 – 2 litry vody a varte asi 2 hodiny na miernom ohni (môžete použíť aj dusenú, či udenú slaninu, ale chuť bude iná. Varenú slaninu nechajte schladnúť, potom nakrájajte a zmiešajte s nastrúhanou zeleninou (uhorka, mrkva ) pridajte udenú slivku a horčicu. Dôkladne premiešajte a plnka je hotová.
Pripravte si potravinovú fóliu. Z mletého mäsa vytvořte guličku a vzápätí placku, ktorú rozprestrite na potravinársku fóliu. Osolte a okoreňte. Doprostred dajte asi 1 a pol lyžice plnky. Pomocou fólie zviňte pevne do rolády. Do fólie urobte pár dierok nožom, aby vyšiel vzduch a ešte roládu utiahnite. Na chvilku roládu odložte do chladničky, potom odstraňte fóliu, obalte v múke a dajte hneď smažiť.
Pánvicu neumývajte, ale orestujte na nej cibuľu, nakrájanú na veľké kúsky. Cibuľa na seba nabalí múku. Cibuľu nechajte rozprestrnú na dne pánvici, položte na ňu osmaženú roládu a zalejte vývarom. Pridajte huby, ošúpané a nakrájené jablká, bobkový list a nové korenie. Prikryte a pečte asi 40 minút v predhriatej rúre na 200 °C.
Príloha
Na masle osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte pohanku, premiešajte a nalejte lák z uhoriek. Duste na miernom ohni 5 minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať.