Postup prípravy
Pripravte náplň
Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte. Mrkvu očistite a nastrúhajte najemno. Nakrájajte šampióny. Na prepustenom masle osmahnite najprv cibuľu a cesnak, potom pridajte nastrúhanú mrkvu a šampióny, osoľte, okoreňte a poduste do mäkka. Zmiešajte s uvarenou šošovicou a rozmixujte. Podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie.
Pripravte cesto
V miske zmiešajte pohankovú múku so zemiakovým škrobom, pridajte tuk a zalejte vriacou vodou. Zamiešajte vareškou a nechajte trošku zchladiť, aby ste mohli rukami vypracovať hladké cesto. Potom kúsok odtrhnite ( zbytok cesta prikryte – nesmie úplne vychladnúť) , rozváľajte do tenka na posypanej doske. Pohárom vykrajujte kolieska, ktoré naplníte šošovicovou zmesou. Povarte krátko v osolenej vode. Stačí 2 – 3 minúty.
Pozor: pirohy sú krehké a veľmi ľahko sa rozvaria.