Postup prípravy
Kapustu umyte a nakrájajte najemno, posoľte a potom rukami premačkajte, kým neuvoľní šťavu.
Očistenú mrkvu nastrúhajte nahrubo. Zmiešajte s kapustou, pridajte korenie, zázvor a cesnak. V hlinenej nádobe, alebo pohári všetko premačkávajte tak dlho, kým nebude povrch zakrytý vrstvou kapustovej šťavy. Ak je šťavy málo, pridajte soľný roztok z prevarenej vody ( 2 lyžice soli na liter vody.)
Prikryte kapustu tanierom, ktorý zaťažíte napríklad čistým kameňom alebo pohárom vody.
Prvé 3 – 4 dni udržujte nádobu v teplote približne 20°C a sledujte proces.
Kapustu kontrolujte a odvetrávajte fermentačné plyny, ktoré sa budú pri procese uvoľňovať. Potom premiestnite na ďaľších 4 – 5 dnů do nižší teploty ( 10 - 15°C ). Hotovú kapustu uschovávajte v chladničke.