Recepty Canal+ Domo

Kyslá kapusta

Kysané zelí
Porad:Uvar mi, mami! 2, epizóda 1
Chod:Šalát
Kuchyňa:Stredoeurópska
Vegetariánska a vegánska

Ingrediencie

  • 1 kg bielej kapusty
  • 2 mrkve
  • 1,5 lyžice nejodizovanej kamennej soli
  • pár bobkových listov
  • 1 lyžička nového korenia
  • 1 lyžička čiernoho korenia
  • 1 lyžička horčičných semien
  • pár plátkov čerstvého zázvoru
  • pár strúžkov cesnaku

Postup prípravy

Kapustu umyte a nakrájajte najemno, posoľte a potom rukami premačkajte, kým neuvoľní šťavu.
Očistenú mrkvu nastrúhajte nahrubo. Zmiešajte s kapustou, pridajte korenie, zázvor a cesnak. V hlinenej nádobe, alebo pohári všetko premačkávajte tak dlho, kým nebude povrch zakrytý vrstvou kapustovej šťavy. Ak je šťavy málo, pridajte soľný roztok z prevarenej vody ( 2 lyžice soli na liter vody.)

Prikryte kapustu tanierom, ktorý zaťažíte napríklad čistým kameňom alebo pohárom vody.
Prvé 3 – 4 dni udržujte nádobu v teplote približne 20°C a sledujte proces.
Kapustu kontrolujte a odvetrávajte fermentačné plyny, ktoré sa budú pri procese uvoľňovať. Potom premiestnite na ďaľších 4 – 5 dnů do nižší teploty ( 10 - 15°C ). Hotovú kapustu uschovávajte v chladničke.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všetky práva vyhradené
Skylink® je obchodná značka vlastnená Canal+ Luxembourg S. à r.l.
so sídlom Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905