Film / seriál

Koleso zázrakov

Koleso zázrakov – americká dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Trpký príbeh v neobyčajných kulisách zábavného parku. Milostné vzplanutia pod ruským kolesom, ale aj závan mafiánskeho podsvetia.

Päťdesiate roky dvadsiateho storočia. Pláže, promenády a zábavný park na Coney Islande, stanovište číslo sedem, kde pracuje plavčík a zároveň rozprávač filmového príbehu Mickey Rubin v podaní charizmatického speváka a herca Justina Timberlakea. A práve on je tu spojovacím článkom milostného štvoruholníka.

Celý príbeh je postavený de facto na štyroch postavách. Tá najvýraznejšia patrí Ginny, ktorú výborne stvárnila Kate Winslet. Bývalá herečka, ktorá prežíva veľmi všedné a priemerné manželstvo so skoro vyliečeným alkoholikom obsluhujúcim zábavné atrakcie a vášnivým rybárom Humptym (Jim Belushi), si uvedomuje, že jej mladistvé ideály už sú dávno preč. Snaží sa ich však znovu nájsť v náručí plavčíka Mickeyho. A do tejto situácie prichádza Humptyho dospelá dcéra Carolina z prvého manželstva (Juno Temple), ktorú kedysi Humpty vydedil, pretože si zobrala gangstra. Tá sa teraz vracia s mafiou a FBI za chrbtom. A aj ona vo svojom zúfalstve nachádza útechu v pomere s Mickeym. V tomto bode sa začína tragédia dvoch žien súperiacich o jedného muža. Režisér ju perfektne vystavia a potom, ako je jeho zvykom, necháva úsudok na divákovi. A to všetko umne zabalí do príbehov jednotlivých postáv a ich vzájomných prepletencov.

Winslet & spol. a skvelá kamera

Woody Allen dal vo svojich filmoch vyniknúť mnohým hercom a treba povedať, že aj mnoho slávnych hercov si rado zahralo v jeho snímkach a pravdepodobne za nižší honorár, než boli zvyknutí. Zahrať si u Allena je jednoducho prestíž. Výber hereckých úloh je pre Allena vždy veľmi dôležitou časťou prípravy filmu. Inak to nebolo ani v tomto filme a mená Winslet, Belushi, Timberlake, Temple sú toho dôkazom.

Idú po mne a zabijú ma.
To máš z toho, že si si vzala gangstra.
Carolina a Humpty

Nemenej zásadnou súčasťou príprav filmu je pre Woodyho výber kameramana. Už druhýkrát, najprv v Café Society, vložil dôveru do rúk legendy filmovej kamery Vittoriovi Storarovi a nechal ho voľne pracovať. Správnu voľbu ocenili ako diváci, tak aj filmoví recenzenti. Časopis Chicago Reader dokonca napísal, že „Winslet je skvelá, ale skutočnou hviezdou je veterán kamery Vittorio Storaro.“

Jazzu nie je nikdy dosť?

Aj v tomto filme dostáva priestor hudba v podobe starého jazzu, ktorého je režisér veľkým milovníkom. Takým veľkým, že sám hrá v jazzovej kapele na klarinet, jazdí na koncerty a natáča albumy. A je pravda, že tento žáner vie vo svojich filmoch dokonale použiť. A to ukazuje aj tu. Zatiaľ čo pri jeho iných snímkach dostáva priestor viac piesní, v Kolese zázrakov sa opakujú dva-tri motívy stále dookola, čo dosť dobre evokuje kolotoč a prostredie zábavného parku.

Päťdesiat a dosť

Koleso zázrakov je štyridsiaty siedmy film Woodyho Allena, ktorý natočil v roku 2017. Má všetko, čo robí jeho filmy u divákov tak úspešnými a prečo sú vždy dychtivo očakávané. O to viac nás musí mrzieť Allenovo vyhlásenie, že jeho minuloročný film Zásah šťastím, je jeho filmom posledným. V prípade Allena to pravdepodobne tak bude, ale nechajme si tú hypotetickú nádej, že aj napriek jeho úctyhodnému veku, to tak byť nemusí, a Woody nás možno ešte prekvapí. A ak sa tak nestane, budeme sa vracať k jeho päťdesiatke filmov, ktoré stvoril za viac ako päťdesiatročnú filmovú kariéru.

Kate Winslet (48)

Kate Winslet je britská herečka, ktorá si na začiatku svojej kariéry zahrala v úspešnej dráme z anglického vidieka Rozum a cit a rovno získala nomináciu na Oscara. Najväčší zlom v jej kariére jej ale priniesol režisér James Cameron, keď jej ponúkol rolu v blockbusteri Titanic. Po boku Leonarda DiCapria si pripísala ďalšiu oscarovú nomináciu. Vianočná koleda, Enigma, Spláchnutý, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Steve Jobs sú len malým výpočtom ďalších jej úspešných filmov.

Koleso zázrakov

Film / seriál
Hodnotenie FDB 53,9 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Stars, Profimedia.cz

Réžia Woody Allen

Obsadenie James Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake, Kate Winslet, Max Casella, Jack Gore, David Krumholtz

Dĺžka 101 min.

Rok 2017

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC