Film / seriál

Jastraby a ich kolosálny malér

Čierny jastrab zostrelený – vojnová dráma
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Jediná zaujímavá vec zostala po zbabranej misii spojencov v somálskom Mogadiše pred tridsaťjeden rokmi – film hviezdneho režiséra Ridleyho Scotta.

Sú filmy, ktoré boli natočené pred dávnymi rokmi, ale sú také mimoriadne, že by pokojne mohli mať tohtoročnú známku výroby. A sú režiséri, ktorí také príbehy vedeli a vedia točiť. Čierny jastrab zostrelený je jedným z nich. A jeho autor Ridley Scott takisto, veď jeho Votrelec dodnes desí, Blade Runner fascinuje, Gladiátor rozochvieva mužské a Dobrý ročník ženské srdcia.

A Čierny jastrab zostrelený? Ten bez príkras rozpráva o čiernej more spojeneckej armády z októbra roku 1993, kedy sa jej jednotky vydali do srdca somálskeho Mogadiša, aby zatkli kľúčového muža, miestneho diktátora Mohameda Farraha Aidida. Muža, ktorý svoj vplyv pečatil hladovaním obyvateľov a blokovaním dodávok potravín v rámci pomoci OSN.

Do mesta sú vyslané obrnené vozidlá, helikoptéry aj obrnené vrtuľníky Black Hawk, narazia však na silný odpor somálskych radikálov. Tým sa podarí dva Black Hawky zostreliť a spojencov zovrieť pod neutíchajúcou paľbou a výraznou početnou prevahou. Či skúsení, alebo zelenáči, každý z nich čoskoro vie, že nastal boj o holý život a že sa ich mnoho z útrob ošarpaných uličiek Mogadiša už nikdy nevráti.

Svojho času, v roku 2001, pôsobil film ako zjavenie, a dodnes nezaostáva za najväčšími vojnovými trhákmi. Ridley Scott sa vrhol do akcie ako buldog, ktorý bez príkras vykresľuje vojnovú vravu. Od chvíle, kedy vojaci odštartujú na misiu, film letí zbesilým tempom, udržuje si napätie a, tu pozor, nie je pre slabšie povahy. Ale to platí o každej vojne...

Snímka, ktorá sa zapísala do filmových dejín zlatým písmom, pomohla s kariérou aj chlapcom z jej prvej línie, medzi ktorými boli Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore alebo Eric Bana.

Pri kvalite a náročnosti filmu je takmer neuveriteľné, že ho Scott natočil v súbehu so svojimi ďalšími dvoma filmami – Hannibalom a oscarovým Gladiátorom. „Pomohli mi vodka, martini…,“ smial sa režisér v rozhovore pre BBC. „Ale nie, je to všetko o materiáli, ktorý k vám prichádza. Keď si niečo prečítate a prepadne vás bytostná, vnútorná potreba. A vy zrazu viete, čo s tým máte urobiť. Je to čisto emocionálna reakcia,“ zdôvodnil, prečo do všetkých troch filmov v priebehu jedného roka nakoniec šiel. A všetky tri mu dali za pravdu.

Čierny jastrab zostrelený

Film / seriál
Hodnotenie FDB 85,5 % Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia Ridley Scott

Obsadenie Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Ewen Bremner, Sam Shepard

Dĺžka 131 min.

Rok 2001

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC