Film / seriál

Freaks Out

Freaks Out – fantasy film

Píše sa rok 1943. Európu pustošia nacisti a zúri druhá svetová vojna. V Ríme vystupuje cirkus Mezzapiotta, ktorý vlastní žid menom Israel.

Už z nadpisu je jasné, že tento historicko-fantastický vojnový film talianskeho režiséra Gabrielea Mainettiho nebude prechádzkou ružovou záhradou. Už samotný mix vojnového konfliktu a prostredia cirkusového umenia vyvoláva ťažko opísateľný smutný pocit.

Ako traja mušketieri

Cirkus Mezzapiotta zďaleka nie je len obyčajný cirkus. Vystupujú v ňom doslova štyria šialenci. Matilde, dievča, ktoré vyrába elektrinu a každého, kto sa jej dotkne, zabíja elektrickým prúdom. Cencio, albínsky chlapec, ktorý dokáže ovládať všetok hmyz. Fulvio, „človek-šelma“, ktorý trpí hypertrichózou, a preto je pokrytý vlasmi od hlavy až po päty, obdarený nadľudskou silou. A nakoniec Mario, trpaslík s ľahkou mentálnou retardáciou a schopnosťou manipulovať s kovovými predmetmi. Cirkusu šéfuje žid menom Israel, ktorý sa považuje za otca tejto nesúrodej skupiny. Zhoršenie vojnového konfliktu ohrozuje prežitie cirkusu, a tak Israel navrhuje, aby sa všetci štyria pokúsili odcestovať do Ameriky. Fulvio na druhej strane navrhuje, aby si našli prácu v prestížnom berlínskom Zircuse, prepychovej show organizovanej nacistami, ktorí obsadili Rím. Zircus je v skutočnosti ríšou Franza, nemeckého pianistu so šiestimi prstami na každej ruke, ktorý má jasnovidné schopnosti. Mal predtuchu Hitlerovej samovraždy a príchodu štyroch bytostí s nadľudskými schopnosťami, ktoré by mohli zachrániť osud Tretej ríše. Z tohto dôvodu vytvoril Zircus, aby zhromaždil všetkých šialencov v oblasti, ktorí podstupujú kruté mučenie v snahe identifikovať záchrancov.

To nie je dar… to je prekliatie.
Matilde o svojich schopnostiach

Medzitým Israel presvedčí štyroch čudákov k ceste do Ameriky, ale zmocní sa ich úspor a zmizne. Matilde jediná verí v jeho nevinu a odchádza hľadať ho, zatiaľ čo traja zostávajúci nastúpia do Zircusu. Tu sa ich zmocní Franz, mimochodom skvele túto rolu zahral nemecký herec Franz Rogowski, a podrobí ich neľudskému mučeniu. Matilde sa medzitým dozvie, aký je pravý účel Zircusu a vydá sa svojich priateľov zachrániť. Lenže cesta k víťazstvu ešte dlho nebude jednoduchá...

Slovo režiséra

Treba povedať, že v čase nakrúcania išlo o iba druhý film talianskeho režiséra Gabriela Mainettiho. Štyridsaťosemročný režisér, producent, hudobný skladateľ a predovšetkým herec vyštudoval filmovú históriu a kritiku na univerzite v Ríme a kurzy réžie, scenáristiky a kamery na Tisch School of the Arts v New Yorku. Ako režisér začínal krátkymi hranými snímkami, jeho debut Basette (2008) aj nasledujúci Tiger Boy (2012) boli uvedené na mnohých festivaloch krátkometrážnej tvorby a získali tam významné ocenenia.

Jeho prvým celovečerným filmom bol film Hovorili mi Džigu, ktorý ocenila kritika aj diváci. O Freaks Out hovorí: „Vychádzali sme z výzvy zasadiť na pozadí najtemnejšej epizódy 20. storočia film, ktorý by bol zároveň dobrodružným príbehom, a v neposlednom rade úvahou o rozmanitosti na pozadí udalostí. Aby sme to dokázali, pristúpili sme k okupovanému mestu Rím v roku 1943 s citom a rešpektom, ale zároveň sme dali priechod našej fantázii. A tak sa zrodili naši štyria blázni, jedineční a neopakovateľní jedinci, protagonisti príbehu, ktorý je väčší ako oni sami.“

Pôvodne mal ísť film do kín v októbri roku 2022, ale kvôli covidovej vlne musela byť premiéra odložená takmer presne o rok. Na 78. filmovom festivale v Benátkach získal cenu Leoncino d'Oro a cenu divákov Vrienden Loterij na 51. ročníku filmového festivalu v Rotterdame.

Franz Rogowski (* 2. februára 1986)

Nemecký herec známy vďaka medzinárodne úspešnému filmu Victoria (2015). Tento nemecký thriller je jedným z mála celovečerných filmov natočených v jedinom súvislom zábere a získal okrem iného Strieborného medveďa za mimoriadny umelecký prínos kinematografii. Rogowski sa stal medzinárodne známym svojím výkonom vo filme Tranzit (2018). Vyniesol mu nomináciu na cenu Florida Film Critics Circle Award.

Freaks Out

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Gabriele Mainetti

Obsadenie Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto, Giancarlo Martini, Giorgio Tirabassi, Max Mazzotta, Franz Rogowski

Dĺžka 141 min.

Rok 2020

Cinemax2 streda 23. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC