Film / seriál

Dcera národa, seriálový tromf jesene

Dcéra národa – dramatická miniséria
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Konečne seriál svetového strihu, so skvelým hereckým obsadením, dych vyrážajúcou výpravou a moderne poňatou historickou témou. Taká je Dcera národa!

Zapíše sa do dejín českého televízneho vysielania už len tým, že ide o prvý pôvodný český seriál pod taktovkou CANAL+. V zálohe toho má Dcera národa ale oveľa viac.

Tvorcovia zvolili atraktívne, televízne opomínané, pritom zaujímavé obdobie národného obrodenia. Na pozadí devätnásteho storočia, kedy sa v našich končinách formoval moderný český národ, sledujú osud dvadsaťročnej Zdeňky Havlíčkovej, jediného a v siedmich rokoch osirelého potomka Karla Havlíčka Borovského a zároveň dievčaťa, ktoré sa malo stať jeho odkazom, mravnou ikonou národa. Aj preto dostala titul Dcéra národa a bola tiež vyhlásená zbierková lotéria, ktorá sa jej postarala o výživné a veno. Lenže keď sa Zdeňka zamiluje, s nalinkovaným životom sa zmieriť nemieni!

„Zdeňka je veľmi múdra, vtipná a charizmatická dievčina, ktorá si chce naplno užívať mladosť. Súhlasí s návrhom obrodencov – a prečo aj nie? Pôsobí to bezvadne. A čo ďalšie rieši človek v 20 rokoch? Samozrejme lásku. Zamiluje sa do mladého Poliaka, ktorý slúži v rakúsko-uhorskej armáde. To sa obrodencom ani trochu nepáči, a tak sa začína zápas o Zdeňkinu slobodu,“ približuje hlavnú linku seriálu jeho spolurežisérka Cristina Groșan. A jej kolega Matěj Chlupáček, ktorý je popri réžii aj producentom, ju dopĺňa: „V centre diania je násťročné dievča, ktoré túži po slobode a láske, ale okolnosti na ňu tlačia zo všetkých strán. Je to príbeh o slobode, ale schéma je ako teenagerovská komédia z americkej strednej školy. Len namiesto prísnych rodičov sú tu národní obrodenci, ktorí Zdeňke bránia v rozlete.“

Groșan, ktorá si odviezla za svoj film Běžná selhání cenu z festivalu v Benátkach a Chlupáček, ktorý má Českého leva za seriál Zrádci a nedávno upútal snímkou ​​Úsvit, chceli dať Dcere národa punc svetového seriálu. „Snažili sme sa na spracovanie historickej látky vytvoriť svet, ktorý tu zatiaľ nebol, aj keď v zahraničí je to už zvykom. Dievčatá pijú cez slamku, občas použijú súčasný jazyk, anglicizmy, aj obrodenci hovoria súčasným jazykom… Chceli sme, aby to bolo živé,“ prezrádza Matěj Chlupáček.

Seriál sa zároveň môže pochváliť bohatou dobovou výpravou s pôsobivými kostýmami, ale aj mimoriadnym hereckým obsadením. Po boku mladej herečky Antonie Formanovej si tu zahrali Vladimír Javorský, Jan Vlasák, Leoš Noha alebo Robert Mikluš, po rokoch sa v charakternej úlohe objaví aj Jiří Langmajer. Prvý 60-minútový diel uvidíte už 29. septembra.

Dcera národa

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia Matěj Chlupáček, Cristina Groșan

Obsadenie Antonie Formanová, Jiří Langmajer, Leoš Noha, Vladimír Javorský, Robert Mikluš, Ladislav Hampl, Igor Chmela, Jana Stryková a ďalší

Dĺžka 3x 60 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC