Film / seriál

Akcia, pri ktorej sa tají dych

Elitné komando I – španielsky kriminálny seriál
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Podobne strhujúci pohľad tu dlho nebol! V Elitnom komande čelí Španielsko teroristom celého sveta a o život ide od prvých sekúnd.

Špionážna akčná séria sa dnes v televíznej brandži počíta medzi diamanty – ak sa podarí, dokáže prilákať masy divákov. To je prípad dnes už kultových seriálov ako 24, Homeland – Zradca alebo Fauda – a tiež španielskeho Elitného komanda (La Unidad), ktoré na ne pred štyrmi rokmi nadviazalo.

Seriál sleduje príbeh špeciálnej protiteroristickej jednotky vedenej neohrozenou komisárkou Carlou Torres (Nathalie Poza), a to od chvíle, keď sa tejto jednotke podarí zatknúť najhľadanejšieho teroristického vodcu sveta. Z triumfu sa však čoskoro stáva nočná mora – Španielsko sa kvôli tomu stáva hlavným cieľom teroristov, ktorí plánujú odvetu. Rozbiehajú sa preteky s časom, počas ktorých musí Carla a jej tím zabrániť hroziacemu útoku, a to všetko pod prísnym utajením, bez toho, aby verejnosť tušila, aké veľké nebezpečenstvo hrozí.

Elitné komando však neponúka len napínavú akciu, sústredí sa aj na osobné príbehy jednotlivých členov tímu. Zatiaľ čo bojujú proti terorizmu, čelia problémom v osobných životoch, ktoré náročná a nebezpečná práca silno poznamenáva, v intímnych situáciách sa vyrovnávajú so stratami a osobnými dilemami.

Seriál bol prvýkrát uvedený v Španielsku v máji 2020 a ihneď si získal široké pole priaznivcov. Po úspechu prvej série nasledovala o dva roky neskôr druhá, a tretia séria, ktorá nesie podtitul Kábul, mala premiéru v máji 2023. Na všetkých tvorcovia Dani de la Torre a Alberto Marini spolupracovali so skutočnými profesionálmi z oblasti bezpečnosti. Nad iné seriály totiž Elitné komando povyšuje dôraz na autenticitu a realizmus. Režisér Dani de la Torre sa netají tým, že jeho cieľom bolo vytvoriť „dokumentárnu drámu“. Inšpiráciu čerpal okrem iného z filmov ako Krvavá nedeľa režiséra Paula Greengrassa alebo Smrť čaká všade Kathryn Bigelow. „Snažili sme sa, aby každá scéna vyzerala čo najrealistickejšie, ako keby sme boli svedkami skutočných udalostí. Kamera často pôsobí, akoby postavy skryto sledovala, čo dodáva celému dielu autentickosť,“ vysvetlil de la Torre pre španielsky web elDiario.

Elitné komando I

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia Dani de la Torre, María Nieto

Obsadenie Carlos Blanco, Marcos Javier Fernández Eimil, Omar Ben Talej, Alba Bersabe, Moussa Echarif, Raúl Fernández de Pablo, Saïd El Mouden

Dĺžka 6x 48 – 55 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC