Šport

Kúzlo Číny: Milé darčeky aj štedré odmeny

WTA Tour – priame prenosy tenisových zápasov
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Sport 2 na Skylink Live TV Sledovať

Tenisová sezóna sa chýli k záveru, hlavné októbrové akcie WTA Tour sa konajú v Ázii a tá najväčšia v čínskom Wu-chane. Môžete ju samozrejme sledovať aj naživo predovšetkým na CANAL+ Sport 2.

Smog, horúčava a dusno v centrálnej Číne… To sú pre tenistky krajne náročné podmienky, obzvlášť pre astmatičku s nie úplne dokonalou kondíciou. Petra Kvitová občas musela v najzapadnutejších kútoch svojej zásobárne síl dlho zbierať posledné štipky energie, aby v pokročilej fáze sezóny vyrazila na ázijské turné.

A predsa potom najmä vo Wu-chane predvádzala parádne výkony. Zúčastnila sa tam všetkých šiestich doterajších súbojov a dvakrát (2014, 2016) si odtiaľ odviezla trofej pre šampiónku. „Povrch mi vyhovoval. Je trošku rýchlejší ako na ostatných turnajoch, čo sedí mojej hre. Aj centerkurt majú veľmi pekný. Počasie nebolo úplne ideálne, ale zvládla som to. Nikto sa nepýta, aké boli podmienky. A aj ľudia mi celkom dosť fandili, čo mi turnaj spríjemnilo,“ vyhlásila po svojom prvom triumfe pred desiatimi rokmi.

U obyvateľov Wu-chanu jej pomohlo priateľstvo s Li Na, dvojnásobnou grandslamovou šampiónkou a miestnou rodáčkou. Vysokú blondínku odkiaľsi z Európy prijali za svoju a ona si obľúbila ich: „Číňania mi prirástli k srdcu. Aj keď je to pre nás úplne iný svet, svojím spôsobom mám ľudí tu rada. A rada sa sem vraciam.“

V minulých štyroch rokoch sa Wuhan Open nekonalo kvôli pandémii koronavírusu a protestom WTA proti zaobchádzaniu s bývalou hráčkou Pcheng Šuaj, ktorá na čas zmizla, pretože sa posťažovala na sexuálne obťažovanie jedným z komunistických bossov krajiny.

Teraz sa elitné tenistky do Wu-chanu vracajú, hoci bez Kvitovej, ktorá v júli porodila synka Petra. No nielen ona v druhom najľudnatejšom štáte planéty našla mnoho priaznivcov, ktorí na hviezdy čakajú pri kurtoch po tréningoch aj po zápasoch – na podpis alebo na spoločnú fotku. „Roztomilo nám fandia a dávajú dary…“ rozprávala Barbora Strýcová. „Sú veľmi tvoriví: vymodelujú nás, namaľujú, vyšijú, nalepia. Páči sa mi, ako by nás láskou zožrali.“ „Ja som dostala vlastný portrét vystrihaný z papiera,“ pripojila sa Kateřina Siniaková.

Usporiadatelia ponúkajú športovkyniam pestrý program: prehliadky pamiatok, tradičné vodné divadlo alebo kreslenie v piesku. A lákajú ich aj na štedré odmeny. Napríklad vo Wu-chane na nich tento rok dali dohromady 3 211 715 miliónov dolárov.

Z poslednej tisícky roku 2024 sa zároveň dá vyťažiť slušná porcia bodov, ktorá sa môže hodiť predovšetkým ženám usilujúcim sa o kvalifikáciu na WTA Finals. Zraz majsteriek sa tento rok koná v saudskoarabskom Rijáde.

O prestíž a motiváciu teda ani v októbri na WTA Tour nie je núdza. Ako obvykle upúta veľkú pozornosť aj podnik v japonskom Tokiu, ktorého prvý ročník pred 51 rokmi ovládla Billie Jean King. Medzi kráľovnami sú v jeho bohatej histórii zapísané aj Kvitová a Karolína Plíšková, ktorá na jeseň 2018 vo finále skolila domácu Naomi Osaku.

Všetky dôležité stretnutia z turnajov kategórií WTA 500 a 1000 samozrejme aj naďalej môžete sledovať hlavne na CANAL+ Sport 2. Originálnym komentárom rad z nich spestria  naše milé expertky, ktoré ešte celkom nedávno v Ázii samy hrali.

Aktuálne informácie nielen k najbližšiemu televíznemu programu nájdete vždy na webovej stránke canalplussport.sk a na našich sociálnych sieťach.

WTA Tour

Šport
Foto CANAL+

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC