Šport

Futbalová Európa sa opäť hlási k slovu. S faceliftom aj českými esami!

Európske poháre – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Nová sezóna je definitívne späť a s ňou aj atraktívne zápasy európskych futbalových pohárov. Na stanice Sport1, Sport2 vtrhla Európska liga aj Európska konferenčná liga UEFA a počas jesene tak môžete sledovať veľmi atraktívne súboje.

Obe súťaže vo svojej základnej fáze ponúkajú množstvo skvelých zápasov top európskych klubov. Tešiť sa môžete na Tottenham, AS Rím, Galatasaray či Manchester United. Dvadsaťnásobný anglický majster zakončil minulú sezónu v Premier League až na ôsmom mieste a od nového ročníka si sľubuje zlepšenie vrátane veľkej výzvy s názvom Európska liga. V tej môže ikonický tím z Manchestru zaspomínať na rok 2017 a na svoj zatiaľ jediný triumf v súťaži. Vtedy vo finále zverenci Josého Mourinha porazili Ajax 2:0.

Českých divákov však najviac zaujíma, ako sa bude dariť v Európskej lige pražskej Slavii a plzenskej Viktorii. V Európskej konferenčnej lige potom môžeme držať palce futbalistom Mladej Boleslavi, ktorí majú možnosť sa po dlhom čase opäť prezentovať na európskej scéne. A to v rýdzo novom kabáte.

Herný formát Európskej ligy nasadil od sezóny 2024/2025 úplne nový systém. V aktuálnej sezóne už nie sú základné skupiny, ako sme zvyknutí, ale tzv. ligová fáza. Do tej sa prebojovalo dohromady 36 tímov, z ktorých každý si teraz plní povinnosť odohrať celkovo osem zápasov s ôsmimi rôznymi súpermi. So štyrmi doma a ďalšími štyrmi vonku.

Po konci ligovej fázy postúpi osem najlepších tímov do osemfinále Európskej ligy. Do ďalších bojov preniknú aj víťazi dvojzápasov medzi mužstvami na 9. až 24. pozícii.

Čo sa týka Európskej konferenčnej ligy, aj v najnižšej európskej futbalovej súťaži došlo k zmenám formátu a namiesto skupinovej fázy teraz sledujeme fázu ligovú. Rovnako ako pri LM a EL sa na nej zúčastní 36 tímov. Postupový kľúč je tiež identický. Osem najlepších pôjde priamo do osemfinále, 9. až 24. miesto znamená postup do predkola play-off.

Na rozdiel od Ligy majstrov a Európskej ligy boli tímy rozdelené do šiestich košov, z ktorých bol každému vyžrebovaný jeden súper. Celky v Konferenčnej lige tak v ligovej časti odohrajú len šesť stretnutí. Tri v domácom prostredí a tri vonku.

Fanúšikovia Slavie majú vďaka novému systému možnosť sledovať výkon svojho tímu proti takým veličinám ako je Ajax, Bilbao či Fenerbahçe. Viktorka sa 15. decembra predstaví na svojom štadióne proti ikonickému Manchestru United a Mladú Boleslav čaká napríklad slávny Betis.

Na staniciach Sport1 a Sport2 je na jeseň o futbalovú zábavu rozhodne postarané.

Európske poháre

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD pondelok 7. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC