Šport

Česká mlaď sa derie späť na európsku scénu

European Men's U-20 Handball Championship – šport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 2 HD na Skylink Live TV Sledovať

Aktuálna časť roka je pre českú hádzanú dôležitá. Po predstavení junioriek na Majstrovstvách sveta sa teraz chystajú do akcie aj ich mužskí kolegovia. Národný tím do dvadsať rokov čaká európsky šampionát v slovinskom Celje.

Juniorská reprezentácia čakala viac ako dekádu a na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy 2024 sa predstavia prvýkrát od roku 2012. Vďaka víťazstvu v turnaji béčkovej kategórie sa tak môžeme tešiť na špičkové zápasy vrcholnej úrovne, ktorú si chcú českí mladíci udržať dlhodobo. Ostatne cieľom Českého zväzu hádzanej je mať všetky vekové kategórie v elitnej kategórii. Dievčenská zložka si zaistila elitné turnaje už pred piatimi rokmi a už na majstrovstvách sveta 2022 juniorky fantastickými výkonmi vyrovnali najlepšie umiestnenie reprezentácie do dvadsať rokov v histórii. O rovnakú eufóriu sa teraz pokúsia aj juniori.

Tí sa poctivo pripravovali na medzinárodnom turnaji v Hurghade, ktorý zakončili víťazstvom proti mladšiemu výberu Egypta. Celkovo tak na severe Afriky zapísali českí reprezentanti dve výhry, jedinú porážku museli prehryznúť rozdielom jedného gólu hneď v úvodnom dueli s rovnako starou egyptskou reprezentáciou. Počas svojej cesty prípravou mladíci narazili ale aj na Slovincov v domácom dvojstretnutí v Třeboni. Kým prvý duel ovládla česká reprezentácia pomerom 29:24, v odvete o deň neskôr sa viac darilo súperovi, Slovinci najmä vďaka skvelému prvému polčasu oslavovali 35:28. Práve v Slovinsku sa európsky šampionát od 10. do 21. júla uskutoční.

Výber trénera Pavla Pauzu narazí vo svojej skupine D na Maďarsko, Nórsko a Rumunsko. Medzi hlavných favoritov patria hádzanári Španielska, ktorí pred dvoma rokmi zdolali vo finále v portugalskom meste Matosinhos domáci výber 37:35 a v Celje tak teraz obhajujú titul.

Na portugalskom Eure však žiarili aj bronzoví Srbi, v radoch ktorých exceloval Stefan Dodič, neskôr zvolený za najlepšieho hráča turnaja. Takmer dvojmetrový pivot už teraz žiari v seniorskej kategórii a s tímami Vardaru Skopje a Záhrebu už stihol získať majstrovské tituly. Niet sa čomu čudovať, európsky šampionát U20 je pre mladých hráčov vstupnou bránou do sveta elitných hádzanárskych súťaží a mnoho súčasných hviezd tohto športu prešlo práve mládežníckymi turnajmi podobnej kvality.

Na svoje si prídu pochopiteľne aj elitní strelci, posledné Euro vyhral s 58 gólmi Portugalec Francisco Costa, ktorý teraz obhajuje farby Sportingu. Turnaj v slovinskom Celje bude 14. ročníkom európskeho šampionátu a do akcie vstúpi 24 tímov: Rakúsko, Česko, Faerské ostrovy, Nemecko, Maďarsko, Izrael, Čierna Hora, Nórsko, Portugalsko, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Írsko, Taliansko, Severné Macedónsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko, Švédsko, Ukrajina.

Program českého tímu v základnej skupine:

10. 7. 16:30 Maďarsko – Česko
11. 7. 16:30 Česko – Nórsko
13. 7. 20:30 Česko – Rumunsko

European Men's U-20 Handball Championship

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 2 HD streda 10. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC