Šport

Beach Handball World Championship

Beach Handball World Championship – športový program
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na Skylink Live TV Sledovať

Mladý šport s nezameniteľným kúzlom. Plážová hádzaná chystá desiaty súboj najlepších.

Volejbal? Samozrejme. Futbal? Iste. Ale hádzaná? Áno, aj tá má svoju plážovú mutáciu. A dokonca je taká atraktívna, že sa už celkom vážne radí medzi silných uchádzačov o zaradenie do rodiny olympijských športov.

Pred nami je teraz svetový šampionát mužov i žien, ktorý sa koná od 18. do 23. júna v Číne pod hlavičkou Medzinárodnej hádzanárskej federácie IHF. So zázemím, sponzormi, najlepšími športovcami sveta a pochopiteľne aj značným diváckym záujmom. Poďme sa ale vrátiť na začiatok. Plážová hádzaná sa v Európe začína výraznejšie objavovať až v deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Kto ste cestovali po revolúcii do talianskych prímorských letovísk, možno práve tam ste sa stretli vo večerných hodinách s bujarou športovou zábavou na plážach. Tá, ktorá sa teda nekonala priamo v baroch, ale naopak vo vonkajších priestoroch nekonečných belostných pláží, by sa dala neraz považovať za prvé hádzanárske súboje. Áno, v plážovom piesku so všetkými výhodami, ktoré s tým súvisia. Eliminácia zranení pri dopade na zem, možnosť začleniť až takmer akrobatické kúsky a v neposlednom rade to bola jednoducho veľká zábava plná emócií, dynamiky a zážitkov.

V Česku sa prvý turnaj uskutočnil v roku 1997, o rok neskôr sa konali prvé majstrovstvá republiky a mladý atraktívny šport sa začal rozvíjať aj vďaka nemalému záujmu sponzorov. Rodiť sa logicky začali aj národné tímy tých najlepších hráčok a hráčov. Od roku 1996 sa začínajú organizovať vrcholné reprezentačné akcie pod hlavičkami EHF a IHF. Finančne relatívne nenáročný šport získaval na obľube verejnosti. Presne, ako stojí na oficiálnych stránkach českého hádzanárskeho zväzu: „Je to rýchly, pestrý a divácky atraktívny zážitok, plný pekných často až akrobatických akcií a s veľkým množstvom gólov. Hra, ktorá si zakladá na fair play a pohodovej atmosfére umocnenej stále hrajúcou hudbou v priebehu zápasu. Taká je plážová hádzaná.“. Nezostáva než súhlasiť. Teraz sme na prahu už desiatych MS mužov. Hlavnými favoritmi sú hádzanári Chorvátska, ktorí obhajujú titul majstrov sveta. V skupine ich čakajú rivali z Argentíny, Portugalska a Portorika. Medzi šestnástimi celkami potom nechýbajú Brazílčania, Američania, Španieli, Dáni či Maďari. V rovnakom termíne sa na rovnakom mieste stretnú o majstrovský titul aj ženy. Obhajkyňami sú plážové hádzanárky Nemecka, ktoré sa už v skupine musia popasovať so silnými Brazílčankami či reprezentantkami Grécka. Šestnásť tímov je rozlosovaných do štyroch skupín po štyroch, kde sa stretne každý s každým. Prvé tri tímy postúpia do hlavného kola, ktoré sa skladá z dvoch skupín po šiestich. Prvé štyri potom postupujú do štvrťfinále. Posledné umiestnené tímy z prvého kola budú hrať kolo útechy.

Všeobecne platí, že medzi silné veľmoci patria logicky tie prímorské a klimaticky príhodne situované krajiny. Ale s postupom času a globalizácie silnejú aj vnútrozemské štáty vrátane Česka. Aj u nás je tento mladý šport stále obľúbenejší. A ak ste s „Beach Hanball“ ešte nemali tú česť, máte ideálnu príležitosť. Na stanici Sport1 môžete sledovať priame prenosy a objavovať kúzlo tohto netradičného športu. A to od 18. júna až do nedele 23. júna, kedy sú na programe finálové duely. O 12:30 sa o zlato stretnú ženy a 13:30 muži.

Beach Handball World Championship

Šport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD utorok 18. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC