Hudba a lifestyle

Tarte tatin so slaným karamelom

Tarte tatin so slaným karamelom – kulinársky program

Sledujte kuchárske show každý deň na CANAL+ Domo. Recepty nájdete na www.canalplusdomo.com.

Ingrediencie
1 kg kyslých jabĺk
100 g cukru
2–3 lyžice vody
40 g masla
Polovica citrónu

Cesto
200 g pšeničnej múky
Štipka soli
100 g studeného masla
1 žĺtok
1–2 polievkové lyžice gréckeho jogurtu

Slaný karamel
100 g cukru
20 g masla
Štipka soli
120 ml smotany na šľahanie 30%

Čas prípravy
1,5 hodiny

Príprava jedla
Cesto: V mise zmiešame múku a soľ. Pridáme maslo a urobíme mrveničku. Pridáme žĺtok, jogurt a vypracujeme cesto a dáme na 30 minút do chladu.

Jablká olúpeme, nakrájame a pokvapkáme citrónom. Na studenú panvicu vysypeme cukor. Zahrievame, kým cukor nezačne hnednúť. Keď má karamel výrazne jantárovú farbu, pridáme maslo a premiešame. Zložíme panvicu z platne a do karamelu naukladáme nakrájané jablká.

Potom panvicu vrátime späť a varíme 10–15 minút. Necháme vychladnúť. Cesto rozvaľkáme na okrúhlu placku. Do formy naukladáme jablká, zakryjeme cestom a okraje pevne utesníme. Nožom urobíme do stredu koláča malý otvor. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobu 30 až 40 minút alebo do zlatohneda. Vytiahneme z rúry a odstavíme na 5–10 minút.

Potom vezmeme tanier, položíme na koláč a rýchlo otočíme.

Slaný karamel: Na studenú panvicu dáme cukor a pridáme 2–3 lyžice vody. Zahrievame, kým nezačne hnednúť. Strážime, ale nemiešame. Akonáhle má karamel výrazne jantárovú farbu, pridáme slané maslo. Potom postupne za stáleho miešania prilievame smotanu, pokiaľ nie je karamel hladký.

Recept nájdete v 10. epizóde seriálu Súboj chutí 3 na CANAL+ Domo vo Videotéke Skylink.

Kuchárske show na CANAL+ Domo

Hudba a lifestyle
Foto CANAL+ Domo
pondelok 17. 10.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC