Gratin dauphinois alebo francúzske zapekané zemiaky
Foto CANAL+ Domo
Sledujte kuchárske show každý deň na CANAL+ Domo. Recepty nájdete na www.canalplusdomo.com.
Ingrediencie
4 veľké zemiaky
1 zväzok špenátu
Štipka muškátového orieška
500 ml smotany 30%
150 g strúhaného ementálu
Soľ, korenie
Zmes šalátov + prísady na zálievku
Čas prípravy
60 minút
Príprava jedla
Zemiaky ošúpeme a mandolínou alebo nožom nakrájame na tenké plátky. Špenát umyjeme, osušíme a zbavíme stopiek. Smotanu privedieme k varu, pridáme lyžičku soli, korenia a štipku nastrúhaného muškátového orieška. Odložíme.
Do jednotlivých formičiek alebo do jednej veľkej formy vyskladáme striedavo plátky zemiakov a špenátové listy. Zalejeme teplou smotanou a navrchu posypeme strúhaným syrom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 až 45 minút.
Zemiaky podávame so šalátom a domácou zálievkou.
Recept nájdete v 8. epizóde seriálu Súboj chutí 3 na CANAL+ Domo vo Videotéke Skylink.