Dajte si… Maslová tekvica s omáčkou z pečeného cesnaku
Foto CANAL+ Domo
Sledujte kuchárske show každý deň na CANAL+ Domo. Recepty nájdete na www.canalplusdomo.com
Suroviny
0,5 malej maslovej tekvice
soľ a korenie
olivový olej
0,5 lyžičky rímskej rasce
šťava z jedného citróna
1 lyžička medu
2–3 vetvičky tymianu
1 hlavička cesnaku
Náplň
1 cibuľa
2 lyžice masla
100 g namočenej divokej ryže
pohár suchého bieleho vína
malá hrsť vlašských orechov
2 lyžice sušených brusníc
Omáčka
hlavička upečeného cesnaku
4 lyžice kyslej smotany
soľ a korenie
Tekvicu rozkrojte a vydlabte stred. Zmiešajte tri lyžice olivového oleja s rascou, šťavou z polovice citróna, medom, posekaným tymianom, štipkou korenia a soli. Takto pripraveným olejom polejte nakrojenú stranu tekvice. Vložte do zapekacej nádoby, vedľa dajte celú hlavičku cesnaku (bude potrebná do omáčky) a pečte v rúre 30-40 minút.
Kým sa tekvica pečie, pripravte si náplň. Cibuľu nakrájajte a osmažte na masle, pridajte okvapkanú ryžu a osmažte. Podlejte vínom, pridajte brusnice, trochu vody, citrónovú šťavu a varte domäkka. Nakoniec premiešajte opražené a pokrájané vlašské orechy. Osoľte, okoreňte.
Hotovou zmesou naplňte tekvicu a vložte na ďalších 10 minút do rúry.
Upečený cesnak vytlačte do misky a popučte vidličkou. Pridajte smotanu, dochuťte soľou, korením a premiešajte. Podávajte s upečenou tekvicou.