Dajte si… Baklava z panvice s ružovým sirupom
Foto CANAL+ Domo
Sledujte kuchárske show každý deň na CANAL+ Domo. Recepty nájdete na www.canalplusdomo.com
Ingrediencie na Baklavu z panvice s ružovým sirupom
2 plátky cesta filo
hrsť mandlí
hrsť vlašských orechov
3–4 lyžice prepusteného masla
olej
Sirup
4 lyžice medu
3 lyžice vody
5 lyžíc ružovej vody
Príloha
grécky jogurt
okvetné lístky ruží
Mandle a orechy rozmixujeme alebo nožom nasekáme najemno. Maslo necháme rozpustiť v kastróliku a pripravíme si sirup. V hrnci privedieme k varu med, vodu a ružovú vodu. Necháme pomaly prebublávať, kým sirup nezhustne. Dáme nabok.
Prvý plát cesta potrieme rozpusteným maslom a posypeme nasekanými orechami. Zakryjeme druhým plátom a zase potrieme maslom a posypeme orechami. Preložíme napoly a ešte raz potrieme maslom. Tento krok opakujeme dvakrát. Takto pripravené cesto nakrájame na štvorce alebo trojuholníky.
Na panvici rozohrejeme 3–4 lyžice oleja a nakrájané kúsky smažíme z každej strany cca 2 minúty. Keď začnú zlatnúť, vyberieme ich z panvice a necháme osušiť na papierovej utierke.
Baklavu dáme na tanier a prelejeme horúcim sirupom. Pridáme lyžicu jogurtu, posypeme zvyškom orechov a ozdobíme lístkami ruží.