Film / seriál

Zlostní operenci z obľúbenej hry na plátne

Angry Birds

3D animák štúdia Sony Picture Animation a Rovio Entertainment má na svojom celosvetovom konte vyše 350 miliónov dolárov. Úspech naštvaných vtákov tak prekonal všetky očakávania, hoci táto adaptácia počítačovej hry vychádza takmer z dejového vákua. To však tvorcom paradoxne poskytlo priestor pre fantáziu a výsledkom je film, ktorý zažil úspech aj na Slovensku.

Na vtáčom ostrove, kde vládne láska, priateľstvo a stále svieti slniečko, pôsobí Red, Chuck a Bomb tak trochu ako päsť na oko. Všetci traja majú, mierne povedané, výbušnú povahu (niektorí aj doslova), kvôli ktorej si vôbec nerozumejú s ostatnými. Niekoľko trochu nešťastných príhod ich nakoniec zvedie dohromady na súdne nariadenej terapii sebaovládania v „Skupine neobmedzenej tolerancie“ vedenej svojráznou vtáčicou Matildou.

K ostrovu sa ale medzitým blíži neočakávaná návšteva zelených prasiat, vyslancov prasacieho kráľa, ktorá prítomné vtáctvo uchváti priateľskými prejavmi, darčekovými košmi aj veľkolepou show. Podozrievavý Red však zostáva na rozdiel od nadšených obyvateľov ostrova obozretný (nielen preto, že mu prasatá pri svojom veľkolepom vylodení zdemolovali jeho dom na pláži) a nenechá sa opiť naoko veľkorysými návštevníkmi. Má aj prečo. Kým sa dôverčiví vtáci oddávajú zábave, ktorú pre nich prasatá pripravili, v ich domovoch sa odohráva veľká lúpež vajíčok. Než sa všetci spamätajú, je už neskoro a prasatá odplávajú aj so svojím lupom.

Konečne tak prichádza k slovu Red a jeho kumpáni – hyperaktívny Chuck a neohrabaný a citlivý Bomb, ktorí večne dobrotivých susedov presvedčia, že trochu sa naštvať ešte nikoho nezabilo, najmä ak ide o únos dieťaťa. Zo zdrvených rodičov tak urobia naozaj naštvaných Angry Birds rozhodnutých vziať si späť to, na čom tak dlho sedeli. Rozbieha sa veľká záchranná akcia, ktorej cieľ je jasný – dostať späť ukradnuté vajcia, a teda budúcich potomkov obyvateľov ostrova. Neskúsení vtáci sa rýchlo dostávajú do formy a s využitím zbraní nepriateľa, ktoré u nich na ostrove neprozreteľne zanechal, infiltrujú prasacie kráľovstvo. Do hry sa vkladá aj Mocný Orol, kedysi slávny symbol a ochranca vtáčieho ostrova, ktorý počas zaslúženého odpočinku trochu ochabol, v mene bezpečia a slobody na ostrove sa však rozhodne vrátiť späť do služby.

Napínavá bitka inšpirovaná obľúbenou hrou s motívom naštvaných vtákov prenasledujúcich zradné zelené prasatá samozrejme končí tak, ako má, teda šťastným stretnutím vajíčok so svojimi rodičmi, integráciou Reda späť do dediny, kde mu ako vďaku obyvatelia postavili nový dom, a nájdením naozajstných, aj keď trošku podivných priateľov.

Rodinná komédia, v ktorej svojimi hlasmi zažiari Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Maya Rudolph alebo napríklad Sean Penn či Bill Harder, pobaví malých aj veľkých divákov.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Angry Birds vo filme

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,9 %
Foto HBO

Réžia Clay Kaytis, Fergal Reilly

Scénár Jon Vitti

Dĺžka 100 min.

nedeľa 22. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC