Film / seriál

Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil: Poriadna femme fatale

Sin City: Ženská, pre ktorú  by som vraždil
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Psychopatická kráska Eva Green doháňa mužov k šialenstvu v pokračovaní drsnej detektívky, na ktoré sa čakalo príliš dlho.

V roku 2005 režisér Robert Rodriguez spolupracoval s autorom komiksovej predlohy na nádherne štylizovanej adaptácii Sin City – mesto hriechu. Takmer výhradne čiernobiela kombinácia krvavých príbehov o násilí, pomste a smrti mala skoro všetko, dokonca v nej nechýbal ani Bruce Willis v jednej z hlavných úloh. Chýbalo len jediné: poriadna femme fatale. 

Žiadna Angelina

Prvý film zo sveta Sin City bol úspešným experimentom so štýlom a zároveň krvou znečisteným milostným listom žánru noir. Napriek úspechu trvalo takmer desať rokov, než sa podarilo ukočírovať rozpočet aj herecké obsadenie. Nejaký čas sa napríklad hovorilo o tom, že titulnú rolu dostane Angelina Jolie. Frank Miller má s odkladmi vo filmovom svete skúsenosti. Podobne dlho sa čakalo aj na pokračovanie 300: Vzostup impéria, ktoré rovnako ako prvý diel a všetko s názvom Sin City vzniklo podľa jeho úspešných komiksov. Aj v tomto pokračovaní mimochodom hrá Eva Green, ktorá sa stala titulnou Ženskou, a je tiež tým najlepším, čo vo filme uvidíte. Tentoraz Rodriguez a Miller vybrali časti druhej komiksovej knižky Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil a doplnili ich jedným kraťasom aj dvomi „poviedkami“ špeciálne napísanými pre film. A tak okrem toho, že sa drsniak Dwight (Josh Brolin) zapletie so smrtonosnou Avou (Eva Green), Johnny (Joseph Gordon-Levitt) hrá poker o vlastný život, striptérka Nancy (Jessica Alba) šalie z túžby po pomste a Marv (Mickey Rourke) zažíva ťažkú amnéziu. 

Keď Ava, tak Eva

Eva Green nahotu nijako zvlášť nerieši. V prípade tejto hlavnej úlohy to ostatne asi bolo podmienkou. Byť nahá aj v tak veľmi štylizovanom filme stále znamená byť nahá od hlavy až k päte. Dokonca aj pôvodný plagát k filmu, na ktorom sa krásne vyníma v priehľadnom negližé, musel byť na príkaz cenzúry decentne „znepriehľadnený“. „Nahota má svoj dôvod,“ hovorí herečka. „Ava využíva svoje prednosti ako zbrane. Pre jedného muža je sexy mačičkou, pre iného predstavuje bohyňu. Môže byť krehkým dievčatkom a potom zrazu prásk – a je z nej drsná mrcha! Všetky ženy majú mnoho podôb, ale ona je tým skoro postihnutá. Je tak trochu šialená!“
Hrať femme fatale je niečo, čo si Eva Green očividne užíva. Ava síce nevelí zástupom krvilačných Peržanov ako jej Artemisia v epose 300: Vzostup impéria. Ale aj tak je poriadnou zmijou, ktorá ako správna podvodníčka parádne mení výrazy podľa toho, akého neboráka sa práve rozhodla využiť a zničiť. Pokiaľ ide o Dwighta, tentoraz si v jeho koži miesto Cliva Owena „užíva“ Josh Brolin. Owen jednoducho nakoniec nemal čas, ale zmena tváre sa rovnako presne zhoduje s jedným z filmových zvratov. Ženská, pre ktorú by som vraždil sa koniec koncov odohráva pred prvým filmom.

Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76.5 %
Foto HBO

Réžia Frank Miller, Robert Rodriguez

Obsadenie Mickey Rourke, Jessica Alba, Josh Brolin, Joseph Gordon-Levitt, Rosario Dawson, Bruce Willis, Eva Green

Dĺžka 103 min.

HBO piatok 3. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC