Film / seriál

Romantika ako hrom

Tritisíc rokov túžby – fantasy
Skylink Live TV

Sledujte na CANAL+ Action na Skylink Live TV Sledovať

Režisér Šialeného Maxa zbehol k láske a citom – s Tildou Swinton a Idrisom Elbom natočil podmanivý rozprávkový príbeh pre dospelých okorenený orientom.

Legendárna fantasy komédia Čarodejnice z Eastwicku, animované hity Happy Feet alebo Prasiatko Babe v meste či z akčných reťazí odtrhnutá séria Šialený Max majú jedno spoločné – všetky ich natočil dnes sedemdesiatdeväťročný austrálsky režisér George Miller. Všetka česť, hlavne v prípade Šialeného Maxa – pôvodnú trilógiu z konca 70. a prvej polovice 80. rokov Miller v roku 2015 reštartoval senzačným úspechom filmu Mad Max: Zbesilá cesta, na ktorý nadväzuje tohtoročná novinka Furiosa: Mad Max sága. A namiesto dôchodku chystá Miller ďalší diel na rok 2026.

Lenže aj samotný tvorca pocítil potrebu si od Maxových šialeností na chvíľu oddýchnuť, a tak pred dvoma rokmi natočil pozoruhodnú romantickú fantasy Tritisíc rokov túžby. Ako je jeho zvykom, nezľavil z dokonalej vizuálnej podoby, akčný adrenalín však vymenil za rýdzu romantiku, odetú vo veľmi originálnom kabáte.

Vypustí Džina

Príbeh zastihne profesorku naratológie Alitheu Binnieovú v Istanbule, kam prichádza prednášať na konferenciu. Racionálne postoje, ktoré vo svojom živote zastáva, sú zrazu fuč, keď v hotelovej izbe zo starobylej fľaštičky zakúpenej na bazáre vypustí Džina. A ako to už v orientálnych rozprávkach býva, Džin jej ponúkne splnenie troch prianí. Doktorka zbehlá v mytológii veľmi dobre vie, že s džinmi nie je dobré si zahrávať, pretože neuvážené prianie môže mať ďalekosiahle následky a obráti sa proti tomu, kto ho vyslovil. Nechá si od Džina rozprávať fantastické príbehy z jeho minulosti aj z histórie ľudstva, a až potom sa nechá zlákať, a prianie vysloví. A prekvapí tým nielen Džina, ale aj samú seba…

Oscarová hviezda

Režisér Miller stavil na dve osvedčené herecké mená – Britku Tildu Swinton, známu ako Bielu čarodejnicu z Narnie a držiteľku Oscara z roku 2007 za krimithriller Michael Clayton, a populárneho herca Idrisa Elbu, Heimdalla z komiksového blockbusteru Thor. „Je to neuveriteľná, úžasná herečka. Majestátna postava, ktorej ale záležalo na každom detaile našej spolupráce, na každom slove, ktoré sme vyriekli,“ zložil Elba poklonu svojej kolegyni.

Tritisíc rokov túžby

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,8 % Hodnotenie redakce
Foto CANAL+ Action

Réžia George Miller

Obsadenie Tilda Swinton, Idris Elba, Anthony Moisset, Alyla Browne, Megan Gale, Ece Yüksel, Pia Thunderbolt

Dĺžka 108 min.

Rok 2022

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC