Film / seriál

Núdzový východ

Núdzový východ – romantická dráma
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Rodinná dráma režiséra Sama Mendesa a Kate Winslet a Leonardo DiCaprio ako manželský pár, ktorý sa snaží naplniť svoj americký sen.

Dráma Núdzový východ prináša ďalší pohľad na rodinné vzťahy v Amerike päťdesiatych rokov minulého storočia. V čase, keď ľudia žili a chceli žiť svoj „americký“ sen. Prototypom dokonalého manželstva bola mladá rodina žijúca v dome niekde na predmestí, kde boli striktne rozdelené roly oboch manželov. Muž zabezpečoval rodinu a žena sa starala o rodinné zázemie.

Samozrejme to nefungovalo všade a ani nemohlo. Každý človek je predsa len individualita so svojimi predstavami a plánmi. Scenár s touto tematikou sa však zhmotnil v mnohých úspešných filmoch. Spomeňme na Mačku na rozpálenej plechovej streche alebo Kramerová verzus Kramer, či hit Vojna Roseovcov s Kathleen Turner a Michaelom Douglasom. A v neposlednom rade piatimi Oscarmi ovenčenú (vrátane najlepšieho filmu a réžie) Americkú krásu s Kevinom Spaceym a Annette Bening v hlavných úlohách. V roku 1999 ju natočil britský divadelný režisér Sam Mendes. Úspech filmu ho katapultoval medzi top režisérov a začal jeho skvelú kariéru. A možno aj to bol jeden z dôvodov, prečo sa Mendes takmer po desiatich rokoch k tejto látke vrátil práve vo filme Núdzový východ.

Americká krása v päťdesiatych rokoch

Predlohou k filmu bol rovnomenný román spisovateľa Richarda Yatesa, ktorý je porovnávaný s Ernestom Hemingwayom či Francisom Scottom Fitzgeraldom. Veľký úspech u čitateľov zaznamenal už v roku 1961, kedy bol prvýkrát vydaný. Mendes veril v jeho silný príbeh a do hlavných úloh obsadil Leonarda DiCapria a Kate Winslet. Dvojicu, ktorá si silnou a romantickou drámou už raz prešla. A to v jednom zo zásadných diel svetovej kinematografie, vo filme Titanic. Osvedčilo sa. Obaja protagonisti si v Núdzovom východe zahrali mladý pár, ktorý žije na predmestí a z pohľadu, minimálne ich susedov, spĺňa pravidlá amerického sna. Frank a April Wheelerovci to však vidia inak. Samozrejme všetko sa začína veľkou láskou, ale režisér skvele vystaval vývoj ich spoločného života a nechá diváka sledovať ich premenu počas týchto rokov. April totiž nechce byť vzornou ženou v domácnosti, ale jej ideál je byť herečkou. A tak sa snaží prehovoriť Franka, aby sa odsťahovali do Paríža, kde si myslí, že môže uspieť v tejto umeleckej brandži. Frankovi sa ale nechce, svoju prácu neznáša a kompenzuje to rastúcou láskou k alkoholu a vnadám svojej kolegyne z práce. Ich vzťah aj celé manželstvo postupne začína zamŕzať a zvrátiť to môže len radikálne riešenie z oboch strán. Lenže nájsť silu všetko zmeniť sa v ich prípade zdá byť neuskutočniteľné.

Pozri sa, akí sme. Sme ako ostatní. Prepadli sme tej istej smiešnej dezilúzii.
April Frankovi o ich živote na predmestí


Neprekonateľní Leo a Kate

Ak sa niekedy hovorí, že film stojí na hlavných hrdinoch, tak tu to platí niekoľkonásobne. Výkony, ktoré podávajú DiCaprio a Winslet sú obdivuhodné. Dá sa povedať, že sa filmom spoločne prehádajú, aby vytvorili obraz amerického sna so zlým koncom. Obaja ho síce žijú, ale obaja ním pohŕdajú. Spôsob, akým obaja zvládli svoje roly, je dokonalý. Rozpor ich života a ich predstáv je až hmatateľne bolestivý.
Mendesov film ide v strednom tempe a ide do hĺbky. Je z neho jasne zrejmé, že dej sa nemusí nutne odohrávať v Amerike, ale kdekoľvek na svete a komukoľvek. V akejkoľvek dobe.

Sam Mendes (59)

Sam Mendes sa po štúdiu na Univerzite v Cambridge najprv venoval divadlu. Potom natočil dva filmy, ale medzi režisérsku elitu ho dostal film Americká krása, za ktorý dostal, okrem iného, ​​Oscara za najlepšiu réžiu. Nasledovali ďalšie úspešné filmy ako Cesta do zatratenia s Tomom Hanksom alebo Mariňák. Strihol si aj dve bondovky – Skyfall a Spectre. Jeho zatiaľ posledným filmom je Impérium svetla z roku 2022.

Nouzový východ

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Stars

Réžia Sam Mendes

Obsadenie Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Ryan Simpkins, Ty Simpkins, Kathy Bates, Kristen Connolly, Kathryn Hahn

Dĺžka 120 min.

Rok 2008

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC