Film / seriál

Klub vyšetrovateliek z Marlow

Klub vyšetrovateliek z Marlow – detektívny seriál

Štvordielna séria Klub vyšetrovateliek z Marlow spojí tri dámy, ktoré sa pustia do vyšetrovania vraždy suseda jednej z nich. Je to nielen napínavé, ale aj vtipne osviežujúce.

Pamätáte sa na slečnu Marplovú? Amatérska vyšetrovateľka z dvanástich románov Agathy Christie si väčšinou musela poradiť sama – ale čo keby takých Jane Marplových bolo viac, napríklad… tri?

Konkrétne: Archeologička na dôchodku Judith, ktorá s obľubou zostavuje krížovky pre noviny, psíčkarka Suzie a večne nespokojná vikárova manželka Becks. Táto trojica žije v pokojnom mestečku Marlow. Pokojnom teda do tej chvíle, než Judith počas jedného zo svojich pravidelných kúpaní v rieke začuje zo susedovej záhrady výstrel. Okamžite je presvedčená o tom, že došlo k brutálnej vražde a s tým tiež zalarmuje políciu. Tá je však k jej informáciám skeptická, a tak sa Judith spojí so Suzie a Becks a začnú susedovu vraždu vyšetrovať po vlastnej línii. V hľadáčiku majú majiteľa aukčnej siene Marlow, majiteľku veslárskeho klubu aj miestneho pompézneho právnika. Ale až vo chvíli, keď zásadným dôkazom zavetria stopu, ich začne brať nová šéfka miestnej polície vážne. A to by mala, pretože dámy sú v pätách sériovému vrahovi, ktorý sa chystá na ďalšiu akciu. Vo chvíli, keď sa Judith rozhodne naňho nastražiť pascu, začína ísť o život aj jej...

Inšpirácia v rodine

Za minisériou stojí Robert Thorogood, inak autor úspešnej britsko-francúzskej série Vraždy v raji, ktorá sa natáča už od roku 2011. „Keď ma prvýkrát napadlo, že by som napísal Klub vyšetrovateliek z Marlow, hneď som si tiež predstavil, že z toho bude skvelý televízny film alebo séria. Vedel som, že to môže nejaký čas trvať, kým sa to podarí, ale bol som posadnutý snahou priviesť všetko toto, tie postavy, k životu. Dúfal som, že keď napíšem román, bude úspešný a potom sa ho chytí aj televízia. Som nadšený, že práve toto sa teraz deje,“ hovorí scenárista, spisovateľ a producent.

My to pátranie nenecháme, že nie?
Becks

Najväčšiu inšpiráciu vraj našiel vo vlastnej rodine, v ženských hrdinkách sa premietajú Thorogoodova babička i jeho pratety. „Miloval som ich, boli neuveriteľne vtipné a inteligentné. A tak som z nich chcel urobiť hrdinky, ktoré rozlúsknu vraždu,“ hovorí Thorogood, ktorý s vyšetrovateľkami z Marlow vydal v posledných troch rokoch už tri romány.

Christie som posadnutý!

A že prímer s Agathou Christie nie je od veci, priznáva aj on sám. „Som Agathou Christie posadnutý. Zaujímalo ma, aká by bola súčasná Jane Marplová. Moja Judith je veľmi výstredná, žije sama v obrovskom dome, v ktorom som chcel vždy bývať aj ja. Keď sme obsadili Samanthu Bond, bol som nadšený, pretože som chcel, aby bola nielen inteligentná a výstredná, ale aj nezdolná. Áno, občas je smiešna, ale nikdy vás nenechá na pochybách, že je múdrejšia ako ktokoľvek iný a že sa chystá chytiť vraha!“ rozpráva Thorogood, ktorý sa okrem iného prejavil ako kovaný Brit s citom pre pôvab anglického vidieka – mestečko Marlow situoval do malebného prostredia grófstva Buckinghamshire na rieke Temža.


Samantha Bond (* 27. novembra 1961)

Všestranná herečka pochádza z Londýna, z hereckej rodiny – herectvu sa venovali jej rodičia aj súrodenci. Vyštudovala na bristolskej divadelnej škole Bristol Old Vic Theatre School. Je členkou Kráľovskej Shakespearovej spoločnosti. V roku 1999 bola za herecký výkon v divadelnej hre Ako to vidí Amy nominovaná na prestížnu Cenu Tony. Zahrala si vo filmoch aj mnohých seriáloch, napríklad v Canterburských poviedkach alebo Vraždách v Midsomeri, predovšetkým ju však poznáme ako Moneypenny z bondoviek s Piercom Brosnanom Zlaté oko, Zajtrajšok nikdy nezomiera, Jeden svet nestačí a Dnes neumieraj.

Klub vyšetrovateliek z Marlow

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Epic Drama

Réžia Steve Barron

Obsadenie Samantha Bond, Jo Martin, Cara Horgan, Tijan Sarr, Daniel Lapaine, Mark Fleischmann, Phill Langhorne…

Dĺžka 4 × 45 min.

Epic Drama HD utorok 27. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC