Film / seriál

Film, ktorý vám bude chutiť

Menu – americký thriller
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Ralph Fiennes ako geniálny šéfkuchár v americkom komediálnom thrilleri s prvkami hororu ponúka degustačné menu a netradičný sprievodný program.


Dalo by sa povedať, že základom príbehu je už niekoľkokrát použitý scenár. Uzavreté miesto, určitý počet ľudí s rôznymi charakterovými vlastnosťami, ktorí sa poznajú aj nepoznajú, a silná osobnosť, u ktorej si do poslednej chvíle nie ste istí, či je kladná, alebo nie. A pomaly sa rozvíjajúci dej, ktorý určite nie je v tom duchu, ako ste predpokladali. Ale zakaždým to divákov pritiahne k obrazovkám. Rovnako ako pri filme Menu režiséra Marka Myloda.

Oscarový herec Ralph Fiennes, ktorý tu stvárnil postavu svetoznámeho šéfkuchára Juliana Slowika opäť dokazuje, že je jeho herecký register veľmi široký a je schopný geniálne stvárniť nacistického dôstojníka Amona Goetha v Schindlerovom zozname, rovnako ako tajomného muža v Anglickom pacientovi. A medzitým si zahrať v troch bondovkách (Skyfall, Spectre, Nie je čas zomrieť) a tiež hrať a sám seba režírovať v životopisnom filme Biela vrana. A nezabudnime na lorda Voldemorta v Harrym Potterovi. Krátky zoznam, ale bohato stačí, aby sme vedeli, s kým máme tú česť.

Nie je menu ako menu

Ale držme sa príbehu. Na pobrežný tichomorský ostrov, kde má Slowik svoju vyhlásenú reštauráciu Hawthorn, sa blíži skupina ľudí. Ľudí, pre ktorých 1250 dolárov za degustačné menu neznamená nič. Najbohatšia smotánka. Bankári, zamestnanci technologickej firmy, starší bohatý pár, food kritička, šéfredaktor časopisu, slávna filmová hviezda stredného veku zažívajúca svoje vyhorenie, jeho asistentka a pár Margot a Tyler. Okrem Margot majú všetci veľa spoločného. Snobizmus, pokrytectvo, tučné kontá, povrchnosť a množstvo zlých vlastností. A o toto všetko sa ich chystá šialený šéfkuchár pripraviť. Doslova ich obnažiť pred samými sebou. Prichystal pre nich špeciálne menu. Je veľmi poučné vidieť, ako sa jeden pred druhým nechcú zhodiť, a tak, keď je im naservírovaný kameň s bylinkami, berú to ako vrchol gastronómie a odborne o tom debatujú. Drsný šéfkuchár im však nariadi vychutnať si každé sústo, o každom chode premýšľať a vziať si z neho ponaučenie. Metaforicky im tak predkladá ich vlastnosti a hriechy. Počas večera potom začína atmosféra hustnúť, ako dochádza k odhaleniu tajomstiev jednotlivých hostí. Tlak zo strany Slowika silnie, dôjde aj na násilné udalosti a všetkým zúčastneným je jasné, že večera bude mať grandiózne finále, ktoré ale nechcú zažiť.

To, čo sa odohráva v tejto miestnosti sa nedá porovnať s tým, čo sa odohrá vonku.
Julian Slowik

Výnimka potvrdzuje pravidlo

Ako sme povedali, výnimkou v zostave hostí je Margot, hrá ju Anya Taylor-Joy. Nemala byť pôvodne prítomná, zaskočila totiž za bývalú priateľku Tylera (Nicholas Hoult), ktorá mu dala košom chvíľu pred návštevou reštaurácie. A práve ona je ten rušivý prvok, ktorý sa bráni zabehnutým konvenciám a do spoločenského levelu všetkých ďalších vôbec nezapadá. K svojmu šťastiu. Sám Slowik je z jej prítomnosti nešťastný, pretože musí improvizovať. Večera bola totiž naplánovaná pre presne vybranú spoločnosť. Ale zo svojej cesty neustúpi a svoj plán vykoná. Je zaujímavé sledovať jednotlivých aktérov, ich obnaženie. Finále môžeme brať ako Slowikovu vlastnú pomstu za to, že musel opustiť svoje životné aj kuchárske ideály.

Snímka Menu vám naservíruje mnoho chutí – čierny humor, pohŕdanie, samoľúbosť, povrchnosť, smútok, hororové prvky, úsmevné situácie a herecký koncert jednotlivých osôb. Skvelé menu, ktorého sa neprejete.

Ralph Fiennes (61)

Je anglický divadelný a filmový herec. Vyštudoval Akadémiu dramatických umení, v roku 1987 bol prijatý do britského Národného divadla. O rok neskôr sa stal členom Royal Shakespeare Company. Jeho úloha nacistického pohlavára v Spielbergovom filme Schindlerov zoznam, za ktorú dostal Oscara, ho katapultovala medzi popredných filmových hercov. Výpočet jeho filmových úloh je dlhý, zahral si, okrem iného, vo filmoch Anglický pacient, Červený drak, Kráska z Manhattanu, V Bruggách, Predčítač, Kingsman: Prvá misia a ďalších.

Menu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,7 % Hodnotenie redakce
Foto © 2022 20th Century Studios and TSG Entertainment Finance LLC.

Réžia Mark Mylod

Obsadenie Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult, John Leguizamo, Janet McTeer, Aimee Carrero, Arturo Castro

Dĺžka 106 min.

Rok 2022

HBO sobota 29. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC